promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiadták a figyelmeztetést: ismét katasztrófát okozhat az időjárás, erre kell figyelniük a magyar autósoknak
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A nemzeti ünnep napján sem árt az óvatosság, mert az időjárás és a szél könnyen újabb katasztrófát okozhat.

Még mindig nem tudtunk felocsúdni abból a sokkhatásból, amit a március 11-én, a tomboló porvihar miatt bekövetkezett tömegbaleset okozott. Ilyen szörnyűséget legtöbbünk eddig csak a külföldi híradásokban, esetleg katasztrófafilmekben láthatott. Sajnos az élet írta forgatókönyv megmutatta, hogy az éghajlatváltozás miatt már mi sem vagyunk biztonságban többé, fel kell készülnünk az ehhez hasonló extrém időjárási helyzetekre is.

A tömegszerencsétlenség pontos okairól még mindig vitatkoznak a szakértők, azonban ami az embereket a leginkább érdekli és érinti, az az, hogy történhet-e velünk ismét ilyen. Sajnos a válasz, hogy igen, de a jövőben a HVG cikke szerint segíthet megelőzni a bajt az Időkép új észlelési rendszere, amely az oldalukon már működik. Ennek segítségével valós időben fogjuk látni térképeiken a porviharokat, hamarosan pedig letölthető programjaikat is felvértezik ezzel a funkcióval.

Addig se feledkezzünk meg róla, hogy szerdára, a nemzeti ünnep napjára is fontos információkat osztott meg az utakon közlekedőkkel az Útinform. Közleményükből kiderül, hogy:

„Az M1-es autópályán a 102-es és 103-as km közötti szakaszon Nagyszentjános/Bőny térségében a viharos erejű széllökések miatt időnként sűrű por és homokfelhő rontja a látási körülményeket. Erre a leállósávon álló útellenőri autó és egy hatósági jármű is felhívják a figyelmet.”

Azt is jelezték, hogy a Dunántúlon is erős, néhol viharos széllökésekre kell számítani, ezeken a helyeken a szél a homokot felkavarva porviharokat okozhat, ami miatt a látótávolság akár 50 méter alá is csökkenhet. Tájékoztatásuk szerint arra is figyeljünk, hogy a hegyvidéki, valamint a fákkal határolt utakon és alsóbbrendű utakon, könnyen találkozhatunk letört faágakkal, sőt akár kidőlt fákkal is. A veszélyekre hivatkozva minden úton levőt arra kérnek, hogy vegyék nagyon komolyan ezeket figyelmeztetéseket és közlekedjenek óvatosan.

Ezek után könnyen gondolhatnánk azt, hogy ennél már nem lehet bolondabb az időjárás, de tévednénk. Míg az ország nagyrészén a szél és a porvihar veszélye riogat minket, a Dunától keletre kiadós záporokat kaphatunk a nyakunkba. A koronát erre a márciusi őrületre a havazás teszi fel, ami el is kezdődött a magasabban fekvő csúcsokon. Az Időkép felvételei szerint a Kékestető már magára öltötte legszebb, fehér, téli ruháját.

Mindenki legyen tehát nagyon óvatos, hiszen egy hosszabb, országot átszelő autós kirándulás során szó szerint minden a nyakába zúdulhat, ami csak elképzelhető. Az egyetlen öröm az ürömben, hogy a homokviharban a kocsinkra rakódott port az eső és a hó majd szépen lemossa. Feltéve, ha jól megterveztük az utunkat és jól bírjuk idegileg ezt a meteorológiai őrültekházát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás