promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Őrületes havazás bénította meg a hegyvidéket, erre már senki sem számított
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Még Magyarországról is látszik, hogy az időjárás megbolondult. Őrületes katasztrófahelyzetet okozott a hegyvidéken a havazás.

Csak kapkodjuk a fejünket, ezt az őrületes időjárást látva. Porviharok, dörgéssel-villámlással támadó, nyári zápornak is beillő viharok, és szakadó hóesés borzolja az emberek idegeit. Lassan már azt sem tudjuk, mit vegyünk fel, amikor kilépünk az ajtón.  Persze csak akkor, ha még van ajtónk és nem vitte el az őrjöngő szél azt is.

Sajnos senki nem ússza meg szárazon ezt a bolondériát, az éghajlatváltozás hatásait mindenki a saját bőrén érezheti és félő, hogy ennél rosszabb is vár ránk a jövőben. Mi még talán szerencsésebbek vagyunk, mint sok embertársunk, hiszen a magyarországi helyzetnél sokkal rosszabb is lehetne. Mint ahogy például az Egyesül Államokban látható.

Amerika hatalmas ország, ahol bármi megtörténhet időjárási szempontból, akár 24 óra leforgása alatt is. Van olyan, amikor az egyik államban pusztító forróság teszi próbára az emberek tűrőképességét és a légkondicionálókat, máshol tornádók ragadják fel és dobálják apró játékszerként a házakat és autókat, megint máshol pedig hatalmas hóviharok borítják fullasztó lepelbe a városokat.

Kalifornia nevét hallva mindenkinek más jut elsőre eszébe erről a hírességekben és látnivalókban bővelkedő államról. A naplementében már-már giccsesen szépnek ható Golden Gate híd San Franciscóban, az ízlelőbimbókat bizsergetően finom és drága borok, a csodálatos nemzeti parkok és persze a csalfa álmok és tünékeny varázslat otthona, Hollywood. Most azonban egészen más okból kerültek be a hírekbe a nyugati part eme mágikus részének lakói.

A Sierra Nevada hegylánc térsége szó szerint fuldoklik a soha nem látott méretű hótakaró nyomása alatt. Az utóbbi napokban a Newsweek híradása szerint a havazás valóságos áradatként zúdult Kaliforniára, ennek köszönhetően egyes magasabban fekvő részeken 257 százalékkal nagyobb hótakaró fedi a tájat az év ezen időszakában megszokotthoz képest.

A Kaliforniai Egyetem klímaszakértője, Daniel Swain elmondta, hogy:

„Erre a hétvégére a Dél-Sierra vidékén a valaha mért legnagyobb hótakaró alakult ki.”

A tudósok most abban reménykednek, hogy ez a hatalmas hótömeg elolvadása után segíthet enyhíteni a Kaliforniában hosszú ideje dúló szárazságot, de azért némi félelem is vegyül a várakozásaikba. Ekkora hó egyidejű elolvadása hatalmas áradásokat okozhat, ami segítség helyett csak tovább nehezíti az ott élők helyzetét.

Képeslapokon és filmekben gyönyörű a mindent maga alá temető hó látványa, azonban az ott élők számára a téli álomvilág most inkább kezd hasonlítani egy valóra vált rémálomhoz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás