promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Heti időjárás: a lehető legrosszabbkor csap le egy szörnyű hidegfront Magyarországra, és a viharos szél csak a kezdet
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ismét felborít mindent Magyarországon egy hidegfront, szóval a jövő heti időjárás sem lesz túl vidám.

Sokan az áprilist tartják igazán bolondosnak az időjárás szempontjából, de már a március is elég nagy káoszt okozott. A tavasz elég szépen kezdett, de azóta Magyarországon még havazás is volt, ráadásul a viharos széllel is meg kellett küzdenünk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) beszámolója szerint a János-hegyen mért 117 km/h-s szélmaximum egyrészt budapesti napi rekord, másrészt majdnem országos napi rekord is lett, de végül a 2012-ben Kab-hegyen mért 117,7 km/h maradt a napi csúcs. Nem is csoda, hogy a tűzoltóságnak rengeteg munkája akadt Magyarországon a hétvégén. A legtöbb esetben fő- és mellékutakra, lakóépületekre dőlt fákról, letört ágakról érkeztek a bejelentések.

Megnéztük az OMSZ honlapját, és hála égnek semmilyen vészjelzés nincsen érvényben Magyarországon, de ez hamarosan változni fog, ráadásul pont a legrosszabbkor fog elromlani az időjárás, vagyis a hétközepi nemzeti ünnepünkön, március 15-én.

Persze ne rohanjunk ennyire előre, és kezdjünk egy nyugodt hétfővel. Az OMSZ előrejelzése szerint csapadékra nem igazán kell számítanunk sehol sem Magyarországon. A déli, délnyugati szél azonban élénk lesz, főleg az Észak-Dunántúlon meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 18 fok között alakul, de délnyugaton ennél pár fokkal melegebb, míg északkeleten hűvösebb maradhat az idő.

Kedden aztán már elkezdet elromlani az idő valamennyire. A nap első felében főleg fátyol- és gomolyfelhőkre kell számítani, majd a déli óráktól nyugat, északnyugat felől megvastagszik a felhőzet, és egyre több helyen elered az eső, zápor, sőt néhol zivatar is kialakulhat. Magyarországon Tiszántúlon kisebb a csapadék esélye. A déli, délnyugati szél sokfelé megerősödik, majd északnyugatira fordul. Kedden hajnalban 0-10, délután 13-22 fok valószínű, északkeleten lesz a hidegebb, délnyugaton a melegebb idő.

Már az Időkép is jelezte, hogy szerdán, azaz pont március 15-én borít fel mindent egy szörnyű hidegfront. Inkább Magyarország középső részén, az Alföldön és az Északi-középhegységben valószínű csapadék, amiből néhány helyen havas eső, vagy havazás is lehet. A hidegfront viharos szelet is hoz magával, néhány helyen akár a 70-80 km/h-t is elérheti a lökések erőssége. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7, a csúcsérték 3 és 12 fok között alakul, a csapadékos tájakon lesz a hidegebb idő.

Csütörtök reggelig északkeleten lehet zápor, hózápor, majd nappal számottevő csapadék már nem valószínű. Többfelé megélénkül, néhol megerősödhet az északi, északnyugati szél, majd később hála égnek mérséklődik a légmozgás. A minimum-hőmérséklet mínusz 5 és plusz 2, a maximum 7 és 13 fok között várható.

Pénteken Magyarországon nagyrészt gyengén felhős, napos, száraz időre számíthatunk. Élénk, helyenként erős lökések kísérik a délkeleti szelet, szóval ettől még nem igazán szabadulunk meg. A hajnali mínusz 6, plusz 2 fokról 9 és 15 fok közé melegedhet fel az idő.

Hétvégén kicsit visszaad nekünk valami abból az időjárás, amit március 15-én elrontott. Szombaton napos időre van kilátás, csapadék nélkül. Élénk lökések kísérhetik a déli, délkeleti szelet. Az éjszakai mínusz 3, plusz 4 fokról 13 és 19 fok közé melegedhet fel a levegő.

Vasárnap szintén többnyire gyengén felhős, napos időre lehet számítani Magyarországon, csapadék nem várható. Többfelé megélénkül, néhol megerősödhet a déli, délnyugati szél. A minimum-hőmérséklet 0 és plusz 6, a csúcsérték 15 és 21 fok között valószínű.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás