promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vörös riasztás: veszélyes az utcára menni, otthonmaradásra intenek az időjósok
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Jobb, ha ki sem mozdulsz, amíg el nem vonul ez az orkán!

Magyarország időjárása teljesen megbolondult. Szombaton országszerte viharossá fokozódik a szél amellyel hidegebb levegő érkezik fölénk; ez azonban még semmi. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta a vörös riasztást, és azt javasolják, hogy aki teheti, inkább maradjon otthon.

„Az É-i, ÉNY-i szél szinte országszerte viharossá, a Dunántúlon és az északkeleti, keleti megyékben erősen viharossá fokozódik! Kövessük a veszélyjelzést és közlekedjünk körültekintően!”

- olvasható az OMSZ Facebook-oldalán.

A meteorológusok a legmagasabb fokú, vörös riasztást adták ki a Balaton környékére 10 járásra, továbbá piros figyelmeztető előrejelzést 5 megyére a Dunántúlon - de ez még bővülhet. Ha megnézzük az alábbi térképet, láthatjuk, hogy több megye is vörös színnel van feltüntetve - Fejér, Veszprém, Zala, Somogy, és Baranya megyében is akár 100 km/órás viharos szélre kell készülni, de a narancssárga megyékben is akár 90 km/órás szél okozhat károkat.

(Fotó: OMSZ Facebook)

Ugyanakkor egy új rekordról is beszámoltak a közösségi oldalukon: a 2023-as év januárja hivatalosan is a legcsapadékosabb és a legenyhébb január volt 1901 óta.

Országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján 80,9 mm (az 1991-2020-as átlag 245%-a) csapadék hullott, amivel a legcsapadékosabb 1901 óta, megelőzve az 1915-ös januárt (80,4 mm). A délnyugati, a középső országrészben, valamint a hegységekben többfelé 100 mm feletti összeget mértek, a hegyvidékeken 150 mm körüli összegek is előfordultak (pl. Bakonybél: 152,2 mm). Többfelé ez volt a legcsapadékosabb január (fehér pontozott terület).

Nemcsak csapadékos, de nagyon enyhe is volt ez a január. A XX. század kezdete óta országosan csak a 2007-es január volt enyhébb. Az országos átlag 3,93 fok (az 1991-2020-as átlagnál 4,5 fokkal enyhébb) volt, ami kevéssel megelőzi az 1936-os január értékét és 2007 után a második helyet foglalja el. Síkvidéken többnyire 3 és 5 fok között alakult a hónap középhőmérséklete. 0 fok alatti havi érték csak a legmagasabb hegyeken fordult elő. Az országos átlagban ugyan nem, de az ország északkeleti harmadán az idei lett a legenyhébb január 1901 óta.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás