promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Heti időjárás: itt most tényleg megbolondult minden, de meddig érezhetjük a mennyekben magunkat?
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarországon a többsége kimondottan örül a rezsikímélő időjárásnak. A szubtrópusi eredetű légtömeg még egy melegrekordot is összehozott.

Sokan megjósolták a meteorológusok közül, hogy veszélyben lesz a melegrekord a rendhagyó időjárás miatt, és ez meg is történt. Magyarországra egy szubtrópusi eredetű légtömeg csapott le, ami miatt Sellyén 18,9 fokot mértek. Ez 1,4 fokkal több, mint az ezen a napon tavaly Főnyeden mért 17,5 fok, tehát alaposan megdőlt a melegrekord.

A magyar emberek többsége azért érzi most a mennyekben magát, mert alaposan tudnak spórolni a rezsiszámlán. Azonban csak január van, szóval egy idő után vissza fog térni a hideg. A népi jóslat úgy tartja, ha újév napján csillagos az ég, akkor rövid lesz a tél.

Az Időkép is beszámolt róla, hogy a szubtrópusi légtömeg miatt nem csak Magyarországon, hanem egész Európában dőltek meg melegrekordok. Varsóban például 18,9 fokig kúszott fel a hőmérséklet, ami 5,1 fokkal múlta felül az 1993-ban regisztrált januári rekordot.

Viszont meddig tart ez a nagy rezsikímélő időjárás? Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn még nem kell alaposan feltekerni a fűtést. Csapadék nem igazán várható, legfeljebb a borult részeken fordulhat elő szitálás, esetleg gyenge eső. A déli, délnyugati szél főként a Dunántúlon élénkül meg, ott a déli részeken olykor erős lökések is előfordulhatnak. Magyarországon a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul, azonban a délnyugati határvidéken pár fokkal melegebbet, a tartósan borult északi, északkeleti tájakon viszont jóval hidegebbet, 5 és 11 közötti értékeket lehet majd mérni.

Kedden reggelig terjeszkedik a köd, illetve a rétegfelhőzet, majd nappal zsugorodik, miközben északnyugatról délkelet felé egy front vastagabb felhőzónája is átvonul. A borult, párás részeken szitálhat, emellett a front felhőzetéből néhol kisebb eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati, majd a nyugati, északnyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet Magyarországon 0 és plusz 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 8 és 13 fok között valószínű, a borult, szélvédett részeken hidegebb, délnyugaton enyhébb idő is lehet.

Szerdán a vastag frontfelhőzet dél felé elhagyja az országot. Napközben rétegfelhős és napos területek is lehetnek, majd késő délutántól egy melegfront vastagodó felhőzete húzódhat ránk északnyugat felől. Estig legfeljebb szitálás fordulhat elő, éjjel szórványosan elered az eső. Az északnyugati, majd délnyugati szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 2 és plusz 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 7 és 12 fok között alakul, a borult, szélvédett részeken hidegebb, délnyugaton enyhébb idő is lehet.

Csütörtökön reggelig jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég. Napközben egyre nagyobb területen vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet. Szórványosan előfordulhat eső, zápor. A délnyugati, nyugati, majd északnyugatira forduló szél sokfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és plusz 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 9 és 15 fok között valószínű.

Pénteken Magyarországon jobbára közepesen vagy erősen felhős időre van kilátás. Helyenként előfordulhat szitálás, gyenge eső. A nyugati, délnyugati szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között várható, a szélvédett északkeleti tájakon -6, mínusz 2 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 13, északkeleten 3 és 7 fok között alakul.

Szombaton egyre több helyen felszakadozhat a felhőzet. Reggelig több helyen előfordulhat eső, zápor, de napközben számottevő csapadék nem valószínű. Sokfelé megerősödik a nyugati, északnyugati szél, helyenként viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 2 és plusz 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 11 fok között várható.

Vasárnap Magyarország nagyrészén közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Szórványosan valószínű csapadék, amelynek halmazállapota vegyes lehet. A délkeleti, majd nyugati, északnyugati szelet sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 8 és plusz 2, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 1 és 9 fok között várható, tehát megérkezik innentől az alaposabb lehűlés az OMSZ szerint.

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás