promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Időjárás: őrületes változásra kell készülnünk Magyarországon – egy mediterrán ciklon újra felborít mindent
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tudjuk jól, hogy ha egy mediterrán ciklon tart Magyarország felé, akkor lesznek izgalmak az időjárásban.

Bizony, a rezsikímélő időjárás alaposan eltűnt az utóbbi időben, és sok helyen fel kellett tekerni a fűtést Magyarországon. Északkeleten valóban télies volt a táj, és a hó is megmaradt. Igazán didergős belegondolni, hogy a borsodi térségben néhol -15 fokig csökkent a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint még számítani kell kemény mínuszokra. Ma éjszaka és az északkeleti tájak kivételével erősen felhős vagy borult lesz az ég Magyarországon. A kevésbé felhős északkeleti tájakon foltokban zúzmarás köd képződhet, de csapadékra sehol sem kell számítani, és a szél sem támad fel.

Viszont éjszaka szintén igazán hideg lesz: hőmérséklet általában -9 és -2 fok között valószínű, azonban északkeleten elsősorban a hófödte tájakon nagy területen -10, néhol akár -15 fok alatt alakul.

Szerdán napközben Magyarország nagy részén felhős idő várható. A reggeli órákban északkeleten, keleten még előfordulhatnak kevésbé felhős körzetek, majd ott is megnövekszik a felhőzet. Érdemi csapadék nem valószínű, legfeljebb az Alföldön fordulhat elő szitálás, az Északi-középhegység térségében hószállingózás, estétől ónos szitálás.

A délkeleti, keleti irányú szél általában gyenge vagy mérsékelt marad, az Észak-Dunántúlon és a Dél-Alföldön azonban élénk, egy-egy helyen erős lökés is kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -4 és +3 fok között valószínű, északkeleten azonban ettől pár fokkal alacsonyabb értékek is előfordulhatnak.

Az Időkép azonban felvezette, hogy ezután döbbenetes változásra kell készülnünk Magyarországon. Ismét egy mediterán ciklon tart hazánk felé, és akik követik az időjárást, azok tudják, hogy ez nagy izgalmakat és kavarodást tud okozni.

Itt a kavarodás az lesz, hogy a kemény télből kicsit visszacsöppenünk az őszbe. Enyhülni kezd az idő Magyarországon, csütörtök reggel már csak néhol lehet hidegebb -5 foknál, napközben pedig 1-8 fok várható. Péntekre virradóan sokfelé lehet kiadós eső, majd napközben északkelet felé szorul vissza a csapadék, ezzel együtt délen és keleten viszont egy-egy zivatar kialakulására is van esély.

A szél többfelé feltámadhat. Megosztott lesz a hőmérséklet, északnyugat felől délkelet felé haladva lesz egyre melegebb. Miközben Sopron környékén csak 2-3 fok lesz jellemző, addig a Dél-Alföldön 13-14 fokig is melegedhet a levegő.

A melegrekordtól nagyon messze leszünk, mert december 16-án egyszer 1989-ben 20 fok volt a maximum Magyarországon, méghozzá Kisbér városában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás