promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Örökre búcsút inthetünk a fehér karácsonynak, Magyarországon soha többet nem lesz hó az ünnepek alatt 2070 után
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hamarosan soha többet nem lesz már fehér karácsony Magyarországon.

Nagyon sok embert most az érdekel leginkább Magyarország időjárásával kapcsolatban, hogy lesz-e idén fehér karácsony. Kovács Erik éghajlatkutató, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója szerint idén még van rá esély, hogy a gyerekek hóembert építsenek és hógolyó csatázzanak az ünnepek alatt, de rövid időn belül minden esélye elszáll annak, hogy fehér karácsonyunk legyen.

Az éghajlatkutató az InfoRádióban beszélt arról, hogy Magyarországon, az elmúlt 110 évben mindössze 38 alkalommal fordult elő, hogy az ünnep mindhárom napján esett a hó. Mostanra viszont odáig jutottunk, hogy decemberben örülünk, ha látunk egyáltalán havazást, annak pedig még inkább, ha egy pár óráig meg is marad az a néhány milliméter vagy centiméter, ami leesik.

A fiatal szülők gyermekei már biztos, hogy vajmi kevés eséllyel fognak fehér karácsonyt látni, az ő gyermekeik pedig már egyáltalán nem fogják átélni ezt az érzést, és soha nem fogják tudni megcsodálni ezt a látványt. Ugyanis a következő évtizedekben azzal kell számolni a Kárpát-medencében, hogy hogy az egész évihez hasonlóan télen is intenzívebbé válik a hőmérséklet-emelkedés, illetve télen nőni fog a lehullott csapadék mennyisége - viszont a magas hőmérséklet miatt ez nem hó, hanem eső formájában fog inkább megjelenni.

„Örülhetünk neki, ha húszból egy évben talán fehér lesz a karácsony. Ez főleg az évszázad második felére lesz majd jellemző. (...) A 2070-es évtizedtől nagy valószínűséggel szinte nullára csökkenhet a fehér karácsony esélye a Kárpát-medencében”

- mondta Kovács Erik, aki hozzátette, hogy az idei évben egész jó a tendencia, és a modellek alapján nagyobb esélye van most annak, hogy hideg, havas karácsony legyen hazánk nagy részén.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás