promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagyot hibáztak a magyar időjósok – Döglött Béka-díjat érdemelnének?
Borítókép:  Facebook
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Saját kardjukba dőltek az időjósok, most ők vezették félre a magyar embereket.

Május közepén az Országos Meteorológiai Szolgálat egy hosszú Facebook-posztban írta le, hogy a Balatoni Körrel és a Balatoni Szövetséggel együtt felveszik a harcot a bulvármeteorológia ellen, és ezentúl Döglött Béka-díjjal jutalmazzák azt a magyarországi médiumot, amelyik a leghatásvadászabb címmel adja el az időjárás-előrejelző cikkét egy adott hétvégére; ezzel - ahogy ők fogalmaztak - a "legnagyobb kárt okozva az olvasóiknak és a balatoni vendéglátásnak".

Bár most még messze a hétvége, de ebben az időszakban nagyon sokan utaznak el inkább hétköznap, hogy elkerüljék a nagyobb tömeget, illetve többen is szerveznek egy vagy több hetes, belföldi nyaralásokat akár a Balatonnál, vagy az ország más részén. Ilyenkor az ember aszerint szervezi a programjait, hogy milyen időt jósolnak a meteorológusok. Ugyebár a héten hőségriadó van érvényben, a napi középhőmérséklet akár 27 fok felett is lehet, és az időjósok nem is igen ígértek enyhülést hozó esőt, csak a hét második felére.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre azt mondta, hogy idézem:

„az éjszakai záporok és zivatarok reggelre mindenütt lecsengenek majd, így holnap napközben száraz, illetve napos idő várható, döntően kevés gomolyfelhő kíséretében, és döntően továbbra is csapadék nélkül. De a Nyugat-Dunántúlon némileg erőteljesebbé válhat a gomolyfelhő képződés, a Nyugat-Dunántúli megyékben pedig kevés helyen futózáporok, esetleg egy-egy zivatar is kialakulhat, de ez még itt sem lesz jellemző”.

Ehhez képest Budapest 13. kerületében például olyan sűrű felhőréteg borította az eget, hogy a Napnak még csak a halvány körvonalát se lehetett látni. Arról nem beszélve, hogy reggel fél 8 magasságában leszakadt az ég, és fél 10-ig folyamatosan esett. A Napot ezután sem lehetett látni a vastag felhőtakaró miatt, déli 12 óráig továbbra is felhős és szeles maradt az idő, a hőmérséklet pedig nem ment feljebb 24 foknál. De Esztergomból is jelezték nekünk, hogy ott is esett reggel az eső, és ugyebár az sem tartozik a Nyugat-Dunántúlhoz.

Az OMSZ-hez hasonlóan a TV2 időjárás-jelentő műsorában is azt mondták, hogy csak a Dunántúl nyugati, észak-nyugati részén kell számítani kevés fátyol, illetve gomolyfelhőre, amiből kialakulhat zápor, illetve zivatar. Bár az ország keleti részén úgy tűnik, bejöttek a jóslatok - legalábbis olvasóink megerősítették, hogy Nyíregyházán és Debrecenben például valóban száraz és tikkasztó meleg uralkodik egész nap -, az ország középső részén tapasztalt délelőtti időjárás alaposan megtréfálta a meteorológusokat is.

Minden bizonnnyal sokan estek abba a hibába, hogy nem vittek magukkal reggel esernyőt, mondván az időjósok úgysem mondtak esőt kedd reggelre. Amint leszakadt az ég, valószínűleg sokan hasonló gondolatokat küldtek a meteorológusoknak, mint a Mokka műsorvezetői az adás végén:

„azokat az időjósokat, illetve azokat az időjárás-jelentőket, akik azt mondták, hogy ma biztos nem kell ernyő, innen is pusziljuk”.

Bár az OMSZ a Balatoni Körrel együtt azért hozták létre a Döglött Béka-díjat, mert elegük van a félrevezető, hatásvadász címekből, de most a saját kardjukba dőltek, a hétfői előrejelzésükkel rengeteg embert sikerült félrevezetniük, és így komoly esélyekkel indulhatnak az e heti Döglött Béka-díjért. Ezek után lássuk, milyen időnk is lesz (vagy lehet) szerdán:

éjszaka általában fátyolfelhős időnk lesz, de kisebb körzetekben megvastagodhat a felhőzet. A Dunántúlon az éjszaka első felében még előfordulhat zápor, és zivatar, de estére, késő estére mindenhol megszűnik a csapadék. A szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, de zivatar környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 15 és 22 fok között valószínű. Szerdára napos időt jósolnak fátyol-, illetve gomolyfelhőkkel. A Dunántúlon van esély záporok, zivatarok kialakulására, a szél pedig nagy területen megélénkül, zivatarok környezetében meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 38 fok között várható.

Érdemes tehát már most odakészíteni az előszoba szekrényre az esernyőt is - biztos, ami biztos. Rendhagyó módon most nem az OMSZ hivatalos időjárás-előrejelző videójával zárjuk, hanem Gálvölgyi János híres paródiájával.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás