promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Akkorát villámlott, hogy három amerikai államot is átért – Ez aztán nagyot szólt!
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A légköri kisülés bő 8 másodpercig tartott, szabad szemmel is jól megfigyelhető volt.

Ma már ritkán vagyunk nagy történelmi események szemtanúi, bár az időjárási kataklizmák tekintetében ezt aligha mondhatjuk el. 2020 áprilisában például bolygónk legnagyobb villámlásának lehettek tanúi az Egyesült Államokban élők.

Az égbolton végigcikázó légköri elektromos kisülés a becslések szerint 768 kilométer hosszú volt, így nem csoda, hogy az USA déli részén lévő államok közül hármat is (Mississippi, Louisiana, Texas) érintett.

A Meteorológiai Világszervezet mindezt most hitelesítette és könyvelte el új világrekordként. Az előző csúcs Brazíliában született meg, de az a mostaninál 60 kilométerrel rövidebb volt. Valószínűleg ez a jelenség is arra utal, hogy Földünkön a klímaváltozás miatt egyre sokasodnak az időjárási extrémitások.

A megavillámlás Wiggins városa közeléből indult és egészen a Mexikói-öböl nyugati részéig eljutott. Mindez azt jelenti, hogy 8 és fél másodpercen keresztül tartott, miközben egy normál villámlás egy szempillantás alatt lezajlik.

A Meteorológiai Világszervezet az európai érdeklődők kedvéért kiszámolta, hogy az említett 768 kilométer a London–Hamburg távolságnak felel meg a jó öreg kontinensünkön. A mostani megavillám tartóssága ugyanakkor csak a középmezőnybe elég, a rekordot ezen a téren Uruguay tartja, ahol 17,1 másodpercig tartott egy kisülés 2020 júniusában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás