promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Páros lábbal szálltak bele a Magyar Honvédségbe Orbán Balázs kijelentése után

Páros lábbal szálltak bele a Magyar Honvédségbe Orbán Balázs kijelentése után

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Már a miniszterelnök is megszólalt, az ügynek még biztosan lesz folytatása.

Hatalmas port kavartak csütörtökön Orbán Balázs szavai, melyben azt fejtegette, hogy Magyarországnak miként kellett volna reagálnia, ha egy Ukrajnához hasonló támadás éri, ami fenyegeti az ország területi integritását és szuverenitását.

Orbán Balázs a Mandiner Stratégiai Részleg című podcast műsorában ült mikrofon mögé, és az alábbi mondataival óriási felzúdulást keltett:

Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.”

Az elhangzottakat követően a miniszterelnök politikai igazgatója össztűz alá került, és sorra kapta a kritikákat megszólalása miatt. Orbán Balázs ezt követően magyarázkodni kényszerült, mint írta:

„Magyarország álláspontja világos: nem látjuk értelmet a több mint két és fél éve zajló ukrán-orosz háborúnak, amiben több százezer ember meghalt, több százezer négyzetkilométer terület elveszett és egy ország megsemmisült. Hogy miért? A semmiért. A háborúnak nem szabadott volna elkezdődnie, illetve diplomáciai úton mielőbb véget kellett volna vetni neki. Mindenki sokkal jobban járt volna”

- írta, korábbi megszólalása után némileg ellentmondásos módon hozzátéve, hogy:

„1956 magyar hőseit ezen mostani magyar állásponttal szembeállítani a külföldi finanszírozású propagandasajtó és a háborúpárti politikusok bevett módszere, amit felháborítónak tartok és minden alkalommal visszautasítok.”

Az ügy kapcsán ma reggel Orbán Viktor miniszterelnök is kifejtette álláspontját a Kossuth Rádióban:

„Most legutóbb már látom, hogy sikerült belekeverni az 1956-os forradalomnak az ügyét is ebbe a háború-béke vitába. Nekünk is észnél kell lenni. Tehát ha az ember ilyen kényes kérdésekről beszél, akkor nagyon pontosan kell fogalmazni, és semmilyen kétséget nem szabad hagyni a saját álláspontunkat illetően. Most a politikai igazgatóm éppen félreérthetően fogalmazott, ami ebben az összefüggésben egy hiba, hiszen a mi közösségünk az 1956-os forradalomnak a talaján áll, abból nőtt ki”

– mondta, kiemelve, hogy nincs kétsége egyetlen fideszes vezető politikai nézete felől sem.

Páros lábbal szálltak a honvédségbe

Az esetet szinte mindegyik párt felkapta, így a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is, amely szokásához hűen meglehetősen polgárpukkasztó módon reagált, felhasználva a Magyar Honvédség plakátját, amelynek eredetileg a toborzás volt a célja: