promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Balatoni étteremben haldoklott egy férfi, másodpercek alatt kellett döntenie a személyzetnek

Balatoni étteremben haldoklott egy férfi, másodpercek alatt kellett döntenie a személyzetnek

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc

A balatomi étterem alkalmazottján hatalmas volt a nyomás.

Hihetetlen emberi nagyságról tett tanúbizonyságot az a Balaton környéki étteremben dolgozó férfi, aki megmentette egy hozzájuk betérő vendég életét. A férfi, aki a hőstettet végrehajtotta, azóta helyi hős és az eddig is nagyon kedvelt Muskátli étterem azóta még inkább felírta magát a térképre. Nagy Norbert elmesélte a Blikknek annak a bizonyos napnak a történéseit.

Kőröshegy, a nyugalom szigete, egy igazi balatoni gyöngyszem.

A kisváros igen kedvelt turistacélpont: gyönyörű levendulamezője van, messze földön híres a Völgyhíd kávézó, ott a viadukt és a teknőspark is. És itt található a fentebb már említett Muskátli étterem, ahová betért a 60-70 év körüli férfi egy kellemes ebédre. A férfi törzsvendégnek számított, még azt is elmondták az ott dolgozók, hogy leggyakrabban rántotthúst rendelt.

Az étterem vendégei egy emberként ugrottak, de az igazi hős a pincér volt.

A férfi teljesen váratlanul lett rosszul, egy másik vendéggel együtt rohant oda hozzá Nagy Norbert, ekkor a férfi már a földön feküdt. Rémisztő részleteket osztott meg: a férfi nem lélegzett, arca pedig kezdett lilás színre váltani. Az időt ilyenkor nagyon nehéz reálisan érzékelni, de az biztos, hogy a férfi hosszú percekig nem kapott levegőt. Norbert kollégája hívta a mentőket, akik azonnal a helyszínre siettek.

Az életmentés kulcsfontosságú volt.

A férfi a következő 20-30 perc történéseire homályosan emlékszik, de a történtek nagyon megviselték. A lélekjelenléte azonban életmentő volt. Szívmasszázst alkalmazott, a lélegeztette is a férfit. Arról, hogy pontosan mi okozta a bajt, nem kapott tájékoztatást, abban azonban nagyon reménykedik, hogy hamarosan ismét a vendégeik között köszönthetik a férfit.

Hogyan kell a mesterséges lélegeztetést alkalmazni? Mit tegyünk ilyen esetben?

A mesterséges lélegeztetés célja a légzés pótlása, ha valaki nem lélegzik megfelelően, vagy egyáltalán nem lélegzik. Ez különösen fontos olyan helyzetekben, mint szívmegállás vagy légzési elégtelenség. A legelterjedtebb módszere a száj a szájhoz lélegeztetés, amelyet általában az újraélesztés (CPR) részeként végeznek. Íme a mesterséges lélegeztetés lépései és módszerei:

1. Biztonságos környezet biztosítása

Győződj meg róla, hogy a sérült és a segélynyújtó nincs veszélyben.

2. A légutak szabaddá tétele

Helyezd a sérültet a hátára.
Óvatosan döntsd hátra a fejét, miközben az állát felfelé emeled, hogy a légutak megnyíljanak (fej hátrahajtása és áll felemelése).

3. Légzésellenőrzés

Ellenőrizd, hogy lélegzik-e: figyeld, hallgasd és érezd a légzés jeleit 10 másodpercig.
Ha nincs légzés, vagy nem normális (pl. csak gázol), kezd meg a mesterséges lélegeztetést.

4. Száj a szájhoz lélegeztetés (ajánlott módszer)

Csípd be az orrát, hogy a levegő ne tudjon kiszökni az orron keresztül.
Zárd be a száját a saját szád köré, hogy ne szökjön ki a levegő.
Fújd be a levegőt normális légzésnyomással (ne túl erősen) körülbelül 1 másodpercig, miközben figyeled a mellkas emelkedését.
Engedd el a szájat, és figyeld, hogy a mellkas visszasüllyed-e.
Ismételd meg a lélegeztetést 1-2 másodperc múlva.

5. Mellkasi kompresszióval kombinálva (CPR)

Ha a szív nem ver, a lélegeztetést mellkasi kompresszióval (szívmasszázzsal) kell kombinálni.
30 mellkasi nyomás után 2 lélegeztetést kell adni, majd folytatni a nyomásokat.

Egyéb módszerek:

Száj az orrhoz módszer: Ha nem lehet a szájat használni (sérülés vagy egyéb ok miatt), akkor az orron keresztül is lehet lélegeztetni. Ekkor zárni kell a sérült száját és az orron keresztül bejuttatni a levegőt.

Zsebkendő vagy eszköz használata: Ha rendelkezésre áll, érdemes használni lélegeztető eszközt, zsebkendőt, vagy bármit, ami a közvetlen érintkezést csökkenti.

Fontos tudnivalók:

Csak akkor végezz mesterséges lélegeztetést, ha biztos vagy benne, hogy a sérült nem lélegzik. A lélegeztetés előtt és közben figyeld a sérült állapotát, és ha szükséges, kérj azonnal segítséget (hívd a mentőket). A mesterséges lélegeztetés része lehet a teljes CPR-eljárásnak, amely életmentő lehet, ha időben és megfelelő módon alkalmazzák.