promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Már Magyarországon is fertőz az egzotikus szuperbetegség, mutatjuk pontosan hányan betegedtek meg

Már Magyarországon is fertőz az egzotikus szuperbetegség, mutatjuk pontosan hányan betegedtek meg

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Meredeken emelkednek az esetszámok.

A nyugat-nílusi láz terjedése aggasztó mértékben növekedett Magyarországon az elmúlt hetekben. Az idei évben eddig összesen 10 fertőzöttet regisztráltak, ebből 3 esetet a 32. héten. Azonban augusztus közepére már 9 újabb beteget diagnosztizáltak, akik mind kórházi kezelésre szorultak.

A vírus főként madarakban kering, de szúnyogok közvetítésével emlősökre, köztük emberekre is átterjedhet. A fertőzés legtöbbször enyhe tünetekkel, például lázzal, fejfájással és izomfájdalommal jár, de súlyos esetekben agyhártyagyulladás vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat, különösen az idősebbeknél és legyengült immunrendszerűeknél. A megelőzés fő módja a szúnyogcsípések elleni védekezés.

Ez azt jelenti, hogy mindössze egy hét leforgása alatt megduplázódott a fertőzöttek száma, ami komoly figyelmet érdemel. Az NNGYK (Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ) hivatalos jelentése szerint augusztus elejéig csupán 7 esetet regisztráltak, de augusztus 5-11. között három új beteget, majd augusztus 12-18. között további kilenc új esetet azonosítottak, ami közel annyi, mint az év első hét hónapjában összesen.

Az esetek földrajzi eloszlása is sokatmondó: Budapesten eddig összesen 7 beteget regisztráltak, míg Hajdú-Bihar vármegyében 5, Fejér vármegyében 4, Csongrád-Csanád vármegyében pedig 2 fertőzöttet találtak. Egy esetet Veszprém vármegyében jelentettek. Fontos kiemelni, hogy a regisztrált esetek mind hazai eredetűek, ami azt jelzi, hogy a fertőzés terjedése már nem csupán importált esetekhez köthető. A fertőzöttek túlnyomó többsége, 79%-a férfi, átlagéletkoruk 66,5 év, és mindannyian idegrendszeri tünetekkel kerültek kórházba.

Bár az érintett betegek állapotának súlyosságáról nem áll rendelkezésre részletes információ, a gyorsan növekvő esetszám és a fertőzöttek központi idegrendszeri tünetei mindenképpen aggasztó jelenség. Az ilyen helyzetekben különösen fontos a megelőzés, a szúnyogcsípések elleni védekezés és a lakosság megfelelő tájékoztatása a betegség terjedéséről és kezeléséről.