promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A kormány már készül: Varga Mihály elárulta, mekkora lesz jövőre az infláció, és mi várható a gazdaságban

A kormány már készül: Varga Mihály elárulta, mekkora lesz jövőre az infláció, és mi várható a gazdaságban

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Ekkora drágulással számol a kormány jövőre.

Varga Mihály pénzügyminiszter az Inforádió Aréna című műsorában adott interjújában ismertette a kormány legfrissebb gazdasági terveit és kilátásait. Kiemelte, hogy amióta betölti a pénzügyminiszteri tisztséget, nem emlékszik ilyen magas készpénzállományra az államkasszában, mint most. Ez az állítás egyértelműen tükrözi a kormány azon erőfeszítéseit, hogy stabilizálják a gazdaságot, és kezeljék a költségvetési hiányt.

A kormány célja, hogy idén 4,5 százalékra csökkentse a GDP-arányos költségvetési hiányt, jövőre 3,7 százalékot terveznek, míg 2026-ra ezt az arányt 2,9 százalékra kívánják mérsékelni. Ez a lépés része annak a stratégiának, amely a gazdaság stabilitását és a fenntartható növekedést kívánja elősegíteni. A költségvetési hiány csökkentése érdekében a kormány csökkentette az állami beruházásokra szánt források keretösszegét, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a beruházásokat nem halasztják el, hanem inkább átütemezik azokat​.

Az infláció mérséklődése szintén kulcsfontosságú a kormány számára. Varga Mihály szerint 2025-re 3,2 százalékos inflációval számolnak, míg az idei évre 3,7 százalékot prognosztizálnak. Az infláció csökkenésével párhuzamosan a reálbérek növekedését várják, ami lehetőséget biztosít a lakosságnak, hogy újraépítsék pénzügyi tartalékaikat. Varga kiemelte, hogy a magyar lakosság racionális döntéseket hoz, és a pénzügyi biztonság megőrzése érdekében először a tartalékok visszaépítésére koncentrál​.

Varga Mihály bejelentette, hogy már folyamatban van a 2025-ös költségvetés előkészítése, amelyben a kormány nagyobb tartalékokkal tervez bizonyos helyzetekre. A jövő évi költségvetés benyújtását novemberre tervezik. Az előkészítés során felülvizsgálják a különböző ágazatokat érintő különadókat és extra adókat, bár a csipszadó maradni fog.

A miniszter pozitív jelekről is beszámolt: a kiskereskedelmi forgalom adatai alapján megindult a fogyasztás növekedése, bár ez lassabb ütemben történik, mint ahogy azt korábban várták. Emellett megnyugtató hírként közölte, hogy az adóbevételek befolynak, és nincs aggasztó probléma a költségvetés állapotával kapcsolatban​

Összességében a pénzügyminiszter optimista kilátásokkal tekint a magyar gazdaság jövőjére, miközben a kormány folyamatosan dolgozik a költségvetési hiány csökkentésén és az infláció mérséklésén. A 2025-ös költségvetés előkészítése és a jövőbeli gazdasági tervek mind azt a célt szolgálják, hogy a magyar gazdaság stabil és fenntartható pályán maradjon.

forrás. Economx