promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ennyi nyugdíjra számíthat, aki minimálbért keres, mire lesz elég?

Ennyi nyugdíjra számíthat, aki minimálbért keres, mire lesz elég?

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

A minimálbért keresők számára a legjobb, ha addig húzzák a nyugdíj megállapításást, ameddig csak tudják.

Augusztusban megkezdődtek a jövő évi minimálbérre vonatkozó egyeztetések, a pontos számra azonban még hónapokat kell várni. A bruttó minimálbér összege idén 266 800 forint , ami nettóban 177 400 forintot jelent. Azok, akiknek havonta ekkora összeg érkezik a számlájukra, kénytelenek meghúzni a nadrágszíjat. Kérdés, hogy ha elérik a nyugdíjkorhatárt, kell-e újabb lyukat szúrniuk az övre, azaz csökkenhet-e tovább az életszínvonaluk.

A minimálbér idén nem változott, egy stratégiai döntés miatt az idei emelés 2023. december 1-jétől lépett érvénybe. Ennek a foglalkoztatottak örülhettek igazán, a munkaadók azonban kevésbé, hiszen a magasabb minimálbérből eredő magasabb bérszínvonal plusz költségeit ki kell termelniük. Csakhogy a magyar gazdaság nem nő olyan ütemben, amely megteremthetné a magasabb bérekhez szükséges céges bevételnövekedés feltételeit.

A Portfolio írt arról nemrég, hogy másfél millió magyar siralmas nyugdíjra számíthat. Köztük vannak azok is, akik minimálbért keresnek és korábban is a legkisebb összeg folyt be a kasszájukba a hónap elején.

Varga Mihály pénzügyminiszter tavaly kijelentette, hogy aki minimálbért keres, az nagyjából 120 ezer forintos nyugdíjra számíthat, szóval az érintettek készíthetik elő az övlyukasztót. Ez az összeg még idén is éppen az a nemhivatalos létminimum.

A magyar nyugdíjrendszer nagy bajban van, meglehetősen problematikus például az is, ha 40 évi minimálbéres karrierív alapján csak a létminimumhoz szükséges nyugdíj állapítható meg. 

Persze életszerűtlen feltételezés, hogy valaki az élete során megszakítás nélkül és mindig minimálbérre bejelentve dolgozott. Ha mégis ez történt vagy csak kevéssel kapott többet a minimumnál valaki, akkor érdemes minél tovább várnia a nyugdíj megállapításával. A magyar nyugdíj összegét ugyanis jelentősen befolyásolja a nyugdíjmegállapítás éve.

Tíz évvel ezelőtt még alig havi 50 ezer forintos nyugdíjra számíthatott az a középkorú adózó, aki világéletében minimálbérre volt bejelentve, vagy kényszervállalkozóként ekkora hivatalos jövedelem mellett tevékenykedett. 

Az egyszerű földi halandó számára követhetetlen nyugdíjszámítást a végletekig leegyszerűsítve megállapítható, hogy ha valaki 2024-ben kéri a nyugdíja megállapítását, akkor a 266 800 forintos minimálbérre vetítve ez a számítás már 147 860 forint nyugdíjat eredményez.