promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Sírhatnak a zöld rendszámos luxusterepjárósok, meg vannak számlálva a napjaik

Sírhatnak a zöld rendszámos luxusterepjárósok, meg vannak számlálva a napjaik

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Olyan változás lép életbe szeptembertől, amire már sokan vártak, kivéve a zöld rendszámos terepjárósok.

Szeptember 1-jétől véget ér a zöld rendszámos luxusterepjárók kora. Ősztől ugyanis kizárólag a tisztán elektromos és nulla emissziós gépjárművek kaphatnak zöld táblát, az 5P (külső töltésű) és az 5N (növelt hatótávolságú) környezetvédelmi osztályba sorolt járműveken 2026. november 30-ig le kell cserélni.

A módosítást már sokan várták, persze nem azok, akiket érint. A zöld rendszám célja, hogy a hozzá kapcsolódó jogosultságokat és kedvezményeket egyszerűen és könnyen lehessen ellenőrizni. Egyik legfőbb előnye, hogy az ingyenes parkolás Budapesten és számos további nagyvárosban. Ez kifejezetten a rendszámhoz kapcsolható, a többi előny a környezetkímélő autó vásárlásához kapcsolódik), azaz nem kell gépjármű teljesítményadót fizetni, nincs átírási illeték, ha elektromos autót vásárolunk lízingre cégautónak, az ÁFA visszaigényelhető, nincs cégautó- és regisztrációs adó.

A fentiekre vonatkozó rendelet nyolc éve van érvényben, de vegyes tapasztalatokat hozott mind a technológia környezetvédelmi értékére, mind az ezt használó autókra vonatkozóan.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium szerint nem indokolt a zéró kibocsátású és plug-in hibrid járművek azonos mértékű kedvezményének fenntartása. ennek legfőbb oka, hogy a plug-in hibrid technológia környezetvédelmi terhelése magasabb, mint a zéró kibocsátású járműveké, ráadásul lehetővé teszi, hogy zöld rendszámú luxusterepjárók élvezhessék a környezetkímélő autóknak járó kedvezményeket, holott nem tekinthetők annak.

A rendelet értelmében azonban a most zöld rendszámmal futó, külső töltésű és a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsik tulajdonosai 2026. november 30-ig kapnak haladékot a cserére. 2024. szeptember 1-jétől viszont már nem kaphatnak zöld rendszámtáblát az első belföldi forgalomba helyezéskor ezek az autók. 

„Nem kevesek szemét szúrhatja, ha valaki a luxusétterem előtt ingyen parkol, míg a gyermekklinikánál a G Astrás családapa ezreket költ el az ügyeleten várva egy kórházi látogatáskor”

– írta a Vezess.hu. A szaklap szerint klímavédelmileg üdvösebb lett volna másképp szabályozni a kérdést. Mert az üvegházhatású gázok kibocsájtását az elektromos autók szaporításán kívül csökkenteni lehet az elektromosan megtett kilométerek számának növelésével is. Ebben benne vannak a teljes hibridekben árammal megtett pár száz méterek, néhány kilométerek illetve a konnektoros hibridekkel és a range extrenderes autókkal elektromosan megtett utak is.