promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egész Budapesten ingyen parkolhat, ha zöld rendszáma van
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A parkolási szabályozásról szóló közgyűlési rendelet módosítását Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere kezdeményezte. A módosítás célja, hogy a kormány által is jóváhagyott Jedlik Cselekvési Tervben foglaltakkal összhangban segítse az e-mobilitás terjedését, kedvezményeket biztosítson a zöld rendszámmal rendelkező elektromos autóknak. Felidézték azt is, hogy július elsejétől a magyar szabályozásban is megjelent a környezetkímélő gépjármű fogalma, az ilyen gépjárművek zöld alapszínnel ellátott forgalmi rendszámtáblát igényelhetnek. Persze ez nem csak arra jó, hogy megmutathassuk, én mennyire menő zöld vagyok és védem a földet, hanem ingyenes parkolásra is jogosít, így kimondhatjuk, megéri átállni.
 
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendelete alapján zöld rendszámot a következő gépjárművek igényelhetnek:

- A tisztán elektromos gépkocsik
- A konnektoros hibrid autók, amelyek elektromos üzemben legalább 25 kilométert tudnak megtenni. 
- Növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsik, amelyek eletromos hajtással legalább ötven kilométert tudnak megtenni.
- Egyéb nulla emissziós gépkocsik.

Az ingyenes parkolási szabályok mellett az egyhangúlag elfogadott előterjesztés arra is kitér, hogy a fővárosban elhelyezett elektromos töltőállomásokat a zöld rendszámos gépjárművek csak a töltés idejére és töltés céljára használhatják.

A budavári önkormányzat - az elsők között az országban - a zöld rendszámos gépjárművek számára a területén ingyenessé tette a parkolást és az elektromos töltést. A kezdeményezéshez azóta más kerület is csatlakozott.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás