promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Valami nagyon furcsa történik a hazai benzinkutakon, az autósok morgolódnak

Valami nagyon furcsa történik a hazai benzinkutakon, az autósok morgolódnak

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Az autósok olyasmit tapasztalnak a magyarországi benzinkutakon, ami eléggé felháborítja őket.

Az üzemanyagárak alakulása igen érzékeny téma most Magyarországon, az autósok jogosan morgolódnak, hogy nagyon magas árakon lehet venni a benzint és a gázolajat, a nagykereskedők próbálják tartani magukat a kormány utasításaihoz, miszerint csökkentsék le az árakat a régiós szint alá, hogy a magyar családok ne fizessenek többet az üzemanyagért, mint a szomszédos országok átlagszintje, a benzinkutasok pedig próbálják túlélni ezt az időszakot. Talán utóbbiak azok, akik leginkább érzik ezt a nyomást, hiszen nekik nagyjából azokhoz az árakhoz kell tartaniuk magukat, amit a nagykereskedők diktálnak. De ez nem mindig jön össze, ezért van mindig az, hogy a hazai elemzők is csak egy átlagárat tudnak kiszámolni arra vonatkozóan, hogy éppen mennyiért lehet tankolni Magyarországon.

Jelenleg 612 forintos átlagáron lehet kapni egy liter benzint, míg a gázolajért 618 forintot kell fizetni, mivel a MOL szerdán tovább csökkentette az árakat; előbbi esetében 4, míg utóbbinál 5 forinttal vitte lejjebb.

Fontos kihangsúlyozni, hogy ezek csak átlagárak, hiszen benzinkutak árai között is lehetnek, és vannak is különbségek: egyes helyeken az átlagnál olcsóbban, míg máshol az átlagnál drágábban tankolhatjuk meg az autóinkat. A mostani helyzet miatt valami nagyon furcsa dolog történik most a hazai töltőállomásokon, hiszen a nagykereskedelmi árcsökkenés eltérő mértékben került eddig érvényesítésre.

Az autósok már azon morgolódnak a közösségi médiában, hogy a benzinkutakon elindult egy nyerészkedés, amivel a korábban elveszített hasznukat akarják visszaszerezni. Abból is látszik, hogy az üzemanyagok ára egy érzékeny téma, mert azt például sosem szokták firtatni az emberek, hogy egy pék mennyit keres egy kiló kenyéren; nyilván magának a kenyérnek az árán is fel szoktak háborodni, ha emelkedik, és ugyanez vonatkozik mondjuk a tejre is, de az üzemanyagok esetében konkrétan most az figyelhető meg, hogy mindenki a kutasokra mutogat, hogy mennyit nyerészkednek egy liter benzinen vagy gázolajon.

Tény, hogy ez egy valós probléma, nem mindenhol ugyanannyiba kerülnek az üzemanyagok, éppen ezért ha tehetjük, érdemes megnézni, hogy hol tudunk most éppen kedvezőbb áron tankolni, vannak-e esetleg valahol kedvezmények - mert ilyen is elő szokott fordulni -, illetve érdemes letölteni a MOL applikációját, mert ott állandó kedvezménnyel tankolhatnak a tagok.

Most pedig nézzük meg, hogy a szomszédos országokban hogyan alakulnak az üzemanyagárak. A holtankoljak.hu adatai szerint - ami az európai adatbázisból származik:

  • Szlovákiában 635 forintnak megfelelő euróba kerül egy liter benzin, a gázolaj pedig 602 forintba;
  • Ukrajnában 521 forintos átlagáron szerezhetik be az autósok a benzint, a gázolajért 499 forintot kell fizetni;
  • Romániában 587 forint a benzin, a gázolaj 597 forint;
  • Szerbiában 651 forint a benzin és 695 forint a gázolaj;
  • Horvátországban 626 forintnak megfelelő euróba kerül a benzin, a gázolaj 627 forintba;
  • Szlovéniában 590 a benzin és 599 a gázolaj;
  • Ausztriában pedig 637-be kerül a benzin és a gázolaj is.

Látható, hogy jelenleg Ukrajnában a legolcsóbb egy liter benzin, míg a gázolaj ára már 500 forint alatt van. A szomszédos országok közül Szlovákiában, Szerbiában, Horvátországban, és Ausztriában kerül többe a benzin, míg a gázolaj Szerbiában, Horvátországban, és Ausztriában drágább.