promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Hogy lehetséges ez? Ezen a lejtőn felfelé gurul az autó

Hogy lehetséges ez? Ezen a lejtőn felfelé gurul az autó

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Döbbenetes videón, ahogy felfelé gurul az autó egy lejtőn.

Van egy egyszerű fizikai alapszabály az utakon: az egy autó odaér egy lejtőhöz, akkor legurul. Legalábbis normál esetben így van, de vannak a világon olyan útszakaszok, ahol éppen fordítva működnek a dolgok, és éppen ezért ezeken a helyeken felfelé gurulnak az autón.

Nem csalás, nem ámítás, ha egy ilyen útszakasznál állunk az autóval, és üresbe tesszük mondjuk a domb alján, akkor a jármű egyszer csak megindul felfelé.

Ebben semmi varázslat vagy paranormális jelenség nincsen, a tudósok szerint gravitációs anomália, a szkeptikusok viszont érzékcsalódásként magyarázzák ezt a dolgot. Bárhogy is van, ennek a jelenségnek van egy hivatalos neve, ez az úgynevezett 'rolling uphill', azaz hegynek felfelé gurulás, és aki egyszer megtapasztal egy ilyet, az meg van győződve róla, hogy a nehézségi gyorsulást módosítja valami.

Több kutatócsoport is megpróbálta már megfejteni ezt a rejtélyt, hogy valami tudományos magyarázatot adjanak arra, hogyan tud egy lejtőn felfelé gurulni az autó; fizikusok, építészek, matematikusok, a tudomány számos ágazatának kiváló képviselője próbált már meg különféle vizsgálatokkal, mérésekkel választ adni a sokakat foglalkoztató kérdésre, de mindeddig hiába.

Egyelőre a legvalószínűbb - és ez az elfogadott magyarázat -, hogy valóban valamiféle gravitációs anomália lehet a háttérben, ugyanis a Föld különböző pontjain eltérő lehet a nehézségi gyorsulás. Egyes tudósok szerint a Föld mélyében megbúvó érckészletek vannak e mögött, de azt teljes mértékben kizárják, hogy optikai csalódás lenne a háttérben.

Egyébként Magyarországtól nem messze is találunk ilyen utakat, ugyanis az Egyesült Államok, Olaszország, és Lengyelország mellett Erdélyben is tapasztaltak már ilyen jelenséget.

Készült is erről egy videó, mégpedig Skóciában - a felvételt korábban megvizsgálták, és nem találtak benne semmit, ami azt bizonyítaná, hogy manipulált lenne: