promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Oroszországban és Kínában honos az az állat amit megláttak a Balatonban, már a helyieket kérték fel rá, hogy segítsenek kipusztítani

Oroszországban és Kínában honos az az állat amit megláttak a Balatonban, már a helyieket kérték fel rá, hogy segítsenek kipusztítani

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

A Balatont felügyelő szervezet tanácstalan, érthetetlen hogyan kerültek oda. 

Bár a Balaton mérete nem hasonlítható össze a tengerekével, vagy óceánokéval, még így is tud nagy fejtörést okozni a halállományra és élővilágára figyelő Halgazdálkodási Zrt.-nek. Legutóbb például egy olyan főleg Oroszországban és Kínában őshonos fajt fogtak ki. A példány amiről szó van nem kicsi és akár a jól megtervezett nyaralásunkat is befolyásolhatja, ha belebotlunk egy példányba. Azt kérik, hogy aki horgászat közben találkozik egy példánnyal, akkor semmiképpen se engedje azt vissza a vízbe, tehát egy valóban kártékony fajról van szó, ha pedig valaki látja, akkor értesítse őket. De mit is kell tudni a szibériai tok nevezetű halról?

A szibériai tok (Acipenser baerii) az egyik legismertebb tokhal-faj, amely a szibériai folyókban őshonos, de a világ más részein is megtalálható, ahol tenyésztik. Ez a halfaj különösen érdekes a gasztronómia és az ökológia szempontjából. Íme néhány fontos tény a szibériai tokról:
Méret és Súly: A szibériai tok általában 1-2 méter hosszúra nőhet, súlya pedig elérheti a 100 kilogrammot is, bár a leggyakoribb egyedek kisebbek.
Élettartam: Ezek a halak hosszú életűek, akár 60 évig is élhetnek.
Kinézet: Testük hosszúkás, páncélszerű pikkelyekkel borított, és jellegzetes, hosszú orrukkal könnyen felismerhetők.

Őshonos Élőhely: Eredetileg a szibériai folyókban, mint az Ob, az Irtysh és a Yenisei folyókban élnek.
Tenyésztés: Manapság számos országban tenyésztik őket, például Franciaországban, Németországban és Kínában, elsősorban kaviárjuk miatt.
Táplálkozás: Elsősorban fenéklakó állatokkal, például rákokkal, férgekkel és kisebb halakkal táplálkozik.
Szaporodás: A szibériai tok ívási időszaka tavasszal és nyáron van, amikor a nőstények több ezer ikrát raknak le a folyók kavicsos, homokos medrébe.
Kaviár: A szibériai tok az egyik legfontosabb kaviárforrás. Kaviárja kisebb szemű és ízletes, amely nagy keresletnek örvend a luxusgasztronómiában.
Az intenzív halászat miatt természetes populációjuk csökkent, ezért manapság főleg tenyésztett példányok biztosítják a kaviár és a halhús utánpótlását.
Fenntarthatóság: Számos országban szigorú szabályozások és programok vannak érvényben a szibériai tok természetes populációjának megőrzésére és fenntartható tenyésztésére.
Veszélyeztetett Státusz: Az IUCN Vörös Listája szerint a szibériai tok veszélyeztetett fajnak számít, ezért különösen fontos a védelme.

Itt pedig élőben is megnézheted a kérdéses példányt: