promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Adattolvaj kémprogram a magyarok egyik kedvenc webáruháza? Aggasztó hírek, mindenki adata veszélyben lehet
Borítókép:  Profimedia/IMAGO
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A webáruházat meglepte, hogy pert indítottak ellene.

Futótűzként terjed el az elmúlt hónapok során a kínaiak diszkont-webáruháza, a Temu. Szinte mindenki találkozott már a nevével, nagyon sokan titkon rendeltek is onnan bizonyos termékeket, amelyekről úgy ítélték meg, hogy egy „rendes” webáruházban három-négyszer annyiba kerülne. A Temu neve gyakorlatilag eggyé vált az olcsósággal.

A Temu eddigi karriere azonban nem volt botrányoktól mentes, ugyanis számos versenyhivatali eljárást kezdeményeztek a vetélytársai ellenük az árazási, valamint a reklámozási gyakorlataik miatt. A versenyhatóságok tagállami és uniós szintén is többször megfeddték, illetve megbírságolták a webshopot az agresszív hirdetési taktikáik miatt is.

Tim Griffin, Arkansas főügyésze pedig most pert indított a kínai webáruház ellen, ugyanis megalapozottnak tartja a gyanút, hogy a Temu telefonos alkalmazása „veszélyes malware-ként” működik, és titokban hatalmas mennyiségű felhasználói adaton húz hasznot engedély nélkül. Griffin szerint a Temu rendkívül aljas módszerekhez folyamodik:

„A Temut úgy tervezték, hogy folyamatosan terjeszkedjen feltűnésmentesen a hozzáférése az adatokhoz. Amikor már feltelepítettük, a Temu átprogramozza magát és változásokat eszközöl a telefonon, például felülírja a korábbi adatvédelmi beállításokat”

Griffin azt állítja, hogy a Temu programot szándékosan úgy alkották meg, hogy korlátozásmentes hozzáférést szerezzen a felhasználó telefonos operációs rendszere felett, és olyan adatokhoz is hozzáférjen, mint a felhasználó kamerája, helymeghatározása, névjegyei, szöveges üzenetei, dokumentumai vagy más alkalmazásai, és azok adatai.

A főügyész szerint a Temu képes lehet az összes telefonon meglévő adatunkhoz hozzáférni, esetükben pedig fennáll annak a veszélye, hogy ki kell adniuk ezeket az adatokat harmadik félnek – nevesül a kínai kommunista kormánynak. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban már arról beszélnek, hogy a Temu nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Azt is gyanítják, hogy a Temu illegálisan adja-veszi a lopott adatokat, hogy fent tudja tartani az üzleti modelljét.

A Temu az Ars Technicafelé eljuttatott közleményében kijelentette, hogy nagyon meglepődtek a főügyész alaptalan vádain és egyben csalódottak, hogy bizonyítékok nélkül pert indítottak ellenük. Mint hangsúlyozták, ezek a vádak interneten terjedő álhírek alapján születtek, amelyeken egy shortoló befektető kezdett el terjeszteni, ezen vádakat azonban kategorikusan elutasítják és kimerítően védeni fogják az igazukat a jogi procedúra során.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás