promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Százezer forintot spórolhat minden magyar, aki odafigyel erre az apróságra
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ami egykor ingyen volt, ma már nagyon is megterheli a pénztárcánkat.

Az elmúlt években meredek emelkedésnek indult a bankkártyás fizetések száma, ám az érintésmentes megoldás nem csupán a covid hozadéka, hiszen egyszerűen már nem éri meg felvenni a pénzt.

Habár sokan így is szeretik készpénzben tárolni megtakarításaikat biztos ami biztos alapon, azzal számolni kell, hogy aki nagyobb összeget vesz le az automatából, azt keményen megsarcolják a hazai pénzintézetek.

Hogy pontosan mennyivel, azzal legtöbbször csak alapos számolgatás után szembesülünk, ám még úgy is tetemes összeg lehet, ha kihasználjuk a „pénzügyi rezsicsökkentés” által kínált lehetőségeket, melyekre azonban már ráférne egy alaposabb ráncfelvarrás.

A kormány 2013-as döntése szerint ugyanis hiába vehetünk fel ingyenesen havi két részletben, összesen 150 ezer forintot a számlánkról (amennyiben nyilatkozunk annak igényléséről), azt még az akkori nettó átlagkeresethez, vagyis alig több mint 151 ezer forinthoz „méretezték”.

Mivel ez azóta – az infláció mértékével együtt – alaposan megemelkedett, ezért a tranzakciós költségek is megugrottak, így aki a havi átlagbért egy az egyben kiveszi az ATM-ből, annak ez több mint 8 ezer forintjába kerülhet – amennyiben annak idején nem írta alá az ingyenes felvételhez szükséges nyilatkozatot. Ha azonban megtette, akkor is nagyjából 4 ezer forintunk bánhatja havonta.

Utóbbi esetben is 50 ezer forint körüli összeget veszítünk évente, előbbinél pedig több mint százezret! Ezek a terhek ráadásul egyre csak nőnek, és rossz taktikát választ az, aki csak az éppen szükséges készpénzt veszi fel, hiszen egyre több bank alkalmazza a fix díjakat – tehát bank a felvett összegtől függetlenül levonja az adott költségeket.

Az sem megoldás, ha valaki készpénzben kéri a fizetését, ugyanis a munkáltató várhatóan a munkavállalóra terheli a költségeket, így jelenleg a legjobb lehetőség a készpénzes fizetés minimumra csökkentése. És bár ez sem díjmentes, szemmel látható összeget lehet spórolni, ha valaki erre törekszik.

Forrás: Az én pénzem

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás