promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ebben a vármegyében bukkant fel a rettegett vírus, az emberi fertőződésről is szó esett

Ebben a vármegyében bukkant fel a rettegett vírus, az emberi fertőződésről is szó esett

Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Magyarországon is kimutatták a kórt, ami nagyon nem jó hír, ellenben pánikra semmi ok!

Hazánkban is kimutatták emlősállatból a magas fertőzőképességű madárinfluenza vírust, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében egy elhullott házimacskánál azonosított.

Az eset kapcsán a hatóság közölte, hogy a fertőzött macskával együtt tartott állatok tünetmentesek és további vizsgálat alatt állnak. A fertőzés valószínűleg vadmadárral való közvetlen vagy közvetett érintkezés útján történt.

Bár az emlősállatokban kimutatott magas patogenitású madárinfluenza nem igényel olyan szigorú járványügyi intézkedéseket, mint a baromfik esetében, ám ahogy arról beszámoltak, fontos a többi állat megfigyelése:

„Az állattartó többi macskáját az állategészségügyi hatóság megvizsgálja és megfigyeli, egyéb intézkedésekre, például korlátozás alatt álló terület létrehozására vagy az állatok elaltatására nem kerül sor.”

Magyarországon más emlősállatoknál eddig nem mutatták ki a betegséget, és Európában is csak elszórtan azonosították emlősöknél, míg nagyobb kiterjedésű fertőzési hullámokat csak baromfiféléknél azonosítottak, ezek azonban óriási gazdasági károkkal jártak.

Az emberi fertőződés kockázata az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kockázatbecslése alapján továbbra is elhanyagolható, így nem szükségesek különleges óvintézkedések az emberek számára – számolt be róla honlapján a Nébih.

Az 1996-ban felfedezett vírus kapcsán a kutatók attól tartanak, hogy a mutációk miatt előfordulhat, hogy ember és ember között is terjedni kezd majd a madárinfluenza, ami akár a következő világjárványt is elhozhatja. A WHO aggodalma nem alaptalan, hiszen mostanában egyre több esetben fordult elő, hogy állatról emberre terjedt a H5N1, innen pedig már csak egy lépés az ember-ember közötti mutáció létrejötte.