promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hónapok óta nem történt ilyen a hazai benzinkutakon, váratlan fordulat állt be az üzemanyagok körül
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

8 hónapja láttunk utoljára ilyet a magyarországi benzinkutakon.

Olyan váratlan fordulat következett be most a hazai üzemanyagoknál, amire még a magyar elemzők sem számítottak. Ahogy azt az előző hét végén beharangozták, ismét negatív árváltozás történik, vagyis drágult az üzemanyag, de azzal nem számoltak, hogy olyasmi fog történni a kutakon pénteken, amire már 8 hónapja nem volt példa.

Mint ahogy arra rámutattak, az előző hétvégi események hatására komoly esély volt arra, hogy ezen a héten emelkednek az olajárak, és így a hazai üzemanyagárak is. Mint köztudott, Irán támadást indított Izrael ellen, a hosszabb távú következmények pedig attól fognak függeni, hogy Izrael és a Nyugat milyen válaszlépést tesz a támadást követően.

Ugyebár Irán szerepe az olajpiacon egyre erősebb, mivel a Joe Biden-i kormányzás ideje alatt az ország növelte olajexportját. A Brent típusú kőolaj hordónkénti ára folyamatosan emelkedő tendenciát mutat, idén már közel 18 százalékot drágult; és a forint sem teljesített jól, ugyanis az árfolyam a dollárral szemben gyengült 3 százalékot.

Így aztán biztosra vehető volt az áremelkedés, és ez a benzin esetében be is következett; igaz, szerdán még nem sokkal. Április 17-től a benzin bruttó 2 forinttal emelkedett, a gázolaj viszont nem mozdul el semerre. Így aztán péntekig még ezek az átlagárak érvényesek a töltőállomásokon:

95-ös benzin: 643 Ft/liter

Gázolaj: 653 Ft/liter.

Most viszont váratlan fordulat következett be, ugyanis 2023. augusztus eleje óta nem volt arra példa, hogy a benzin többe került volna, mint a gázolaj;

az elmúlt 8 hónapban a dízel mindig drágább volt, ez viszont most megfordul.

A legfrissebb bejelentés szerint ugyanis április 19-e péntektől a benzin még drágább lesz, a gázolaj viszont olcsóbb. A benzin esetében bruttó 7 forinttal emelkedik a literenkénti nagykereskedelmi ár, míg a gázolaj esetében csökkenő árakra számíthatunk a bruttó 6 forintos nagykereskedelmi árcsökkenést követően. Az átlagárakat tekintve az alábbiakra számíthatunk péntektől:

95-ös benzin: 650 Ft/liter

Gázolaj: 647 Ft/liter.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás