promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bizarr élőlény húztak ki a Dunából, a horgászok sem hittek a szemüknek a különös példány láttán
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ilyen halat még soha nem fogtak ki a Dunából korábban.

Igen különös dolog történt nemrégiben a Duna alsó szakaszán. Egy erdélyi horgász egy rendkívül bizarr külsejű halat fogott ki, ami kapcsán már az sem kizárt, hogy a faj már a folyó magyarországi szakaszán is megjelent.

A szokatlan külsejű halat eredetileg 2023. november 10-én fogták a Duna legalsó, Csernavodától északra eső szakaszán, a beszámolók szerint pedig a hal bőre annyira kemény volt, hogy még a horog sem tudta átszúrni, farokúszója pedig leginkább egy legyezőre emlékeztetett.

Mi is ez a halfaj pontosan?

A Magyar Haltani Társaság szakértője szerint a vékony, kígyószerű, erősen megnyúlt fej, törzs és farok alapján a kifogott példány a tűhalak csoportjának egyik képviselője, vélhetően egy fekete-tengeri tűhal (Syngnathus abaster). Nevéből pedig következik az is, hogy a Fekete-tengerben honos, de behatol az édesvízi folyókba is. Lapos fej és tarkó jellemzi, testét világos és sötét harántsávozás díszíti. Állati planktonnal, rákokkal, halivadékokkal táplálkozik.

A faj már a Duna vajdasági szakaszán is megjelent, így könnyen előfordulhat, hogy hazánkban is jelen van. Az alábbi illusztráción te is láthatod hogyan néz ki a különleges hal, amivel tehát már előfordulhat, hogy Magyarországon is találkozhatunk hamarosan.

Nem ez az egyetlen horgászattal kapcsolatos érdekesség, amiről az utóbbi időben beszámoltunk, nemrégiben ugyanis egy elképesztő méretű pontyot sikerült kifognia a Balatonból egy horgásznak nemrégiben. A gigantikus halszörny alig fért el a fiatalember kezében a kifogás után készült fotón.

A vérbeli pontyhorgászokat még a januári-februári hideg időjárás sem tartotta vissza attól, hogy célba vegyék a nagy testű példányokat. Januárban például egyikük, Bakos Asztrik egy 16,7 kilós ponttyal indította a 2024-es esztendőt a Balatonon, amivel egy régi álma vált valóra. 

Erről a hírről alábbi cikkünkben számoltunk be részletesen!

Forrás: Origo

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás