promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rossz hír jött az üzemanyagárakról: azonnal induljunk teletankolni a kocsit?
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Aggasztó fejlemények az üzemanyagárak körül.

Mint köztudott, a hazai üzemanyagárak alakulását két fő tényező befolyásolja: a Brent típusú olaj árfolyama, illetve hogy miként alakul a forint a dollárhoz képest. Ha csak az egyik tényező billen ki negatív irányba, drágulásnak indul Magyarországon a benzin és/vagy a gázolaj.

Most ismét aggasztó hírek érkeztek az üzemanyagok közül, ugyanis a múlt héten a Brent típusú olaj ára 4 százalékot emelkedett - már 85 dollár felett jár az árfolyam -, ami az elmúlt 4 hónap legmagasabb szintje. Ez azért történhetett, mert csütörtökön a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a piac szűkülését jósolta a 2024-es évre, és növekedést becsülnek az olajkeresletre vonatkozóan.

Ezt akár a magyarországi üzemanyagárak tekintetében is érezhetjük; hozzá kell tenni, hogy a forint most kedvezőbb helyzetben van, ugyanis az árfolyam a dollárral szemben visszarendeződött a múlt hét hétfői 360 forintos szintre - egyébként a napokban volt olyan, hogy 366 forint felett is volt a forint.

A hazai elemzők szerint nem kizárt, hogy a héten ismét drágulás jöhet az üzemanyagoknál, és be is jött ez a számításuk: a szerdai nap valóban kisebb áremelést hoz a benzinkutakon. A benzin beszerzési ára bruttó 5 forinttal emelkedik, míg a gázolajért bruttó 2 forinttal fognak a kutak többet fizetni. Ez az emelés várhatóan a kutak áraiban is megjelenik majd, így az átlagárak a hét közepén az alábbiak szerint alakulhatnak

95-ös benzin: 624 Ft/liter

Gázolaj: 643 Ft/liter.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás