promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az OTP azonnali közleményt adott ki, téged is érint a bejelentés
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az OTP Bank sürgős közleményben figyelmezteti az ügyfeleket.

Az OTP Bank mindig időben szokta figyelmeztetni az ügyfeleket, ha valamilyen leállás vagy bankszünnap közeledik. Most azonban olyan ügy miatt kellett azonnali riasztást kiadniuk, ami valóban nem tűrhetett halasztást, hiszen a bank számára is fontos, hogy az ügyfelek adatai és pénze biztonságban maradjon.

Az OTP a hétfőn kiadott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt napokban jelentősen megnövekedett az ügyfeleket célzó, bank nevében történő csaló telefonhívások száma. Ezekben a hívásokban a csalók a bank biztonsági, vagy egyéb munkatársának adják ki magukat, a bizalom megerősítése érdekében egyes esetekben még fotóval ellátott hamis igazolványt is küldenek az ügyfél e-mail címére.

A csalók a hívások során azt közlik az ügyféllel, hogy veszélyben van a számláján lévő pénzösszeg, esetleg azt állítják, hogy a bank gyanús utalás kezdeményezését észlelte és kérik annak megerősítését. A kár megakadályozása érdekében az ügyfeleket különböző programok számítógépre vagy telefonra történő telepítésére hívják fel, amit a csalás megelőzését, illetve megakadályozását végző vírusirtóként jellemeznek.

Az OTP hangsúlyozta, hogy ezek közül egyik sem igaz, a telepített program segítségével a csaló láthatja az ügyfél informatikai és mobil eszközén lévő összes adatot, így az internet vagy mobilbank belépéshez szükséges jelszavakat, a banktól érkező megerősítő kódokat. Ezek ismeretében hozzáférnek a bankszámlákhoz és amelyeket felhasználva elutalják a pénzt az ügyfél számlájáról.

Az OTP Bank a riasztás mellett felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzintézet sohasem kéri ügyfeleitől programok telepítését és a kollégák sem küldenek igazolványfotót maguk azonosítása érdekében.

„Kérjük fokozott körültekintéssel járjon el az ilyen hívások során és ne telepítsen ismeretlen szoftvereket saját eszközeire, különösen akkor, ha arra telefonhívás során kérik meg! Figyelmesen olvassa el a banki SMS és push üzeneteket, az azokban megküldött kódokat senkinek ne adja ki!”

- írja a bank.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás