promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló hír jött a nyugdíjasok jövőjéről, rengeteg idős embert érint ez a váratlan fejlemény
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagy különbségek vannak férfiak és nők között a nyugdíjak összegében.

Az idősek számára mindig fontosak a nyugdíjjal kapcsolatos hírek, nemrégiben például  kiderült az is, hogy hogyan kaphat egy összegben valaki több pénzt. A szépkorúaknak ez pedig igencsak jól jön, főleg amiatt is, hogy az utóbbi időben többször drágultak a dolgok a boltokban is. 

Néhány héttel ezelőtt pedig például az derült ki, hogy ha az idősek 2024-ben mégis a korábbi évben, 2023-ban történő nyugdíj-megállapítás mellett döntenének, lehetőség van hat hónapra visszamenőleg a nyugellátás igénybevételére, ha a jogosultsági feltételek már ebben a korábbi időpontban is teljesültek.

Most pedig újabb hír érkezett az idősek számára, mégpedig azzal kapcsolatban, hogy a férfiak és nők között mekkora különbség jelentkezik a nyugdíjak összegében. Mivel alapvető tény, hogy a férfiak rendszerint tovább dolgoznak és az aktív éveik alatt többet keresnek, általánosságban a nyugdíjuk is nagyobb szokott lenni. A számok nyelvén ez egészen pontosan azt jelenti, hogy tavaly a KSH adatai alapján itthon a férfiak átlag nyugdíja 228 ezer forint volt, míg a nőké 197 ezer.

A Növekedés cikke szerint az is beszédes, hogy több mint 101 ezer férfi kapott 350 ezer forintnál nagyobb nyugdíjat, míg a nőknél ez a mutató a 75 ezret se érte el.

Ez a jelenség  pedig globálisan is jól ismert. Amikor ugyanis pár éve nemzetközi szinten készítettek a témában egy tanulmányt abból az derült ki, hogy a férfiak és a nők átlagos nyugdíja között a különbség Németországban, Luxemburgban és Hollandiában meghaladja a 40 százalékot.

Más országokat nézve Dánia, Észtország és a Szlovákia ezen a téren sokkal jobban áll, de még ezekben az államokban is közel 10 százalékos különbségről beszélhetünk.

Magyarország helyezése ugyanakkor ezen a ranglistán viszonylag jó: az OECD országok átlagnál ugyanis lényegesen alacsonyabb a hazai differencia, amely a mérés idején valamivel 10 százalék felett mozgott.

Nem tűnik azonban jó hírnek, hogy a témában készülő tanulmányok rendre ugyanarra a következtetésre jutnak: eszerint a fejlett országokban is jó sokáig megmaradhat a nemek közti komoly különbség. 

Arról, hogy vajon hogyan alakulhat a magyar nyugdíjasok jövője, ebben a videóban bővebben is szót ejtenek: 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás