promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sorsfordító hír érkezett a nyugdíjasoknak, rettentően sok embert érinthet a különleges fejlemény
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Fontos változások jönnek a nyugdíjelőlegeknél.

Jó hírt kaptak az idősek ugyanis mint nemrégiben kiderült a nyugdíjelőlegekre vonatkozó előírások változáson mennek keresztül 2024-ben. 

A 2024. január 1-jével hatályba lépő, a nyugdíj előlegre vonatkozó előírások változásainak részleteit az ado.hu portálon Molnárné Balogh Márta tb-szakértő mutatta be. E szerint minden év elején a január 1-je és az év márciusában megjelenő valorizációs szorzószámok közötti időszakban benyújtott nyugdíjigények esetén nyugdíj előleg megállapítása történik a nyugdíj összegének végleges kiszámításához szükséges valorizációs szorzószámok közzétételéig.

Ugyanakkor ettől az időszaktól függetlenül is szükség lehet előleg megállapítására, mivel a nyugdíjigény elbírálása iránti eljárás, amelynek során a nyugdíjjogosultság elismerése és a nyugdíj összegének kiszámítása is történik, sokszor nem egyszerű folyamat.

Ennek számos oka lehet, leggyakrabban talán az, hogy a nyugdíj összegének kiszámításához alapul szolgáló jövedelmek, keresetek összegyűjtése során egy régebbi időszakra vonatkozó munkabér-adat beszerzése nehézségekbe ütközhet, például az akkori munkáltató megszűnése miatt. 

Mi nem változik?

A szakértő beszámolója szerint a nyugellátásra való jogosultság fennáll, a nyugellátás összege azonban a tárgyévi valorizációs szorzószámok hiánya, adatok hiánya vagy egyéb ok miatt az igénybejelentéstől számított 30 napon belül nem határozható meg, akkor a rendelkezésre álló adatok alapján az igénylő részére előleget kell megállapítani és folyósítani. A nyugellátás megállapításakor a nyugellátás összegébe a folyósított előleget be kell számítani.

Nyílik azonban egy új lehetőség az idősek számára

A módosítások új lehetőséget jelentenek a nyugdíj igénylők számára a hosszabb ügyintézési időt igénylő nyugdíj ügyeknél.

Az új rendelkezés szerint ugyanis, ha a nyugellátás iránti igényt az eljárás megindításától számított négy hónap alatt nem bírálják el, az időközben beszerzett adatokra hivatkozva az igénylő kérheti a nyugdíj előleg összegének módosítását.

Mint azt a szakértő kiemelte, a módosítás iránti kérelem az esetek túlnyomó részében természetesen a magasabb összegű nyugdíj előleg megállapítására fog irányulni annak érdekében, hogy a végleges összeg megállapíthatóságáig is több lehessen az előleg összege, de ritkább esetben ennek a fordítottja is előfordulhat.

A nyugdíj végleges összegének megállapításakor ugyanis a nyugellátás összegébe a folyósított előleg összegét be kell számítani, így a korábbi adatok alapján megállapított előleg összeg a további adatok alapján kevesebb lehet, ami az előleg módosításkor a későbbi különbözet nagyságrendjét javíthatja - hívta fel a figyelmet a részletekre a szakértő.

Arról, hogy vajon hogyan alakulhat a nyugdíjasok jövője, ebben a videóban bővebben is szót ejtenek: 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás