promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Revolutot használsz? Jól figyelj, ha nem akarod hogy lenullázzák a számládat, a cég nem vállalja a kárpótlást
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Telefonos csalók közel 100 millió forintot emeltek le két felhasználó számlájáról.

A Revolut ingyenesen használható személyi számlája egyre népszerűbb Magyarországon is, mivel az alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára a gyors és egyszerű utalást. Ráadásul bankot sem kell váltani hozzá. Azonban ahogy terjed a Revolut híre, azzal arányosabban ütik fel fejüket a csalásokról szóló, aggodalomra okot adó hírek is.

Az, hogy a csalók már nem csak személyesen, hanem az intereneten vagy a telefonunkkon keresztül próbálnak hozzáférni aza datainkhoz, nem újdonság, mégis túl gyakran fordul elő, hogy valaki belesétál ezekbe a csapdákba. Azt hihetnénk, hogy egy arcfelismerős, jelkódos, többlépcsős biztonsági beléptetési metódus elegendőnek bizonyul - azonban ahogyan az a következő, egyenesen hátborzongató esetből is kiderül, egyáltalán nem az.

A Revolut felhasználókat könyörtelen és kifinomult módszereket használó csalók támadják. 

A Sky News beszámolójából kiderült, hogy a csalók telefonhívásokkal közel százmillió forint értékben loptak el két Revolut felhasználótól.

A Which? nevű fogyasztóvédelmi szervezet szerint az egyik áldozat számlájáról 165 ezer fontot, míg a másikét 40 ezer fontot vettek el mindössze tíz perc alatt. A csalók Revolut csalás elleni osztályának alkalmazottainak kiadva magukat, azt állították, hogy gyanús tevékenységet észleltek a számlákon, és így sikerült megszerezniük az áldozatok biztonsági kódjait. Ebből a videóból azonban kiderül, hogy a Revolutnál sem minden fenékig tejfel:

Bár a csalásra fény derült, nem történt kártértés, mivel az áldozatok nagyot hibáztak. Könnyű lenne elítélni őket ezért, de bármikor kerülhetünk hasonló helyzetbe - naivnak lenni ugyanis nem bűn.

A fogyasztóvédelmi szakemberek szerint bár a Revolut vizsgálta az eseteket, nem térítették vissza az ellopott pénzt, mivel a csalók minden többlépcsős azonosítási ellenőrzésen átjutottak. 

Beleértve ebbe az önarcképet a számlához való hozzáféréshez, az sms-ben kapott kód beütését, valamint az ismeretlen eszközről való bejelentkezés engedélyezését az erről szóló e-mailre válaszolva.

A Revolut a Sky Newsnak nyilatkozva elismerte, hogy tudnak a "könyörtelen és kifinomult módszereket alkalmazó bűnözők" támadásairól ügyfeleik ellen, és aggodalmukat fejezték ki az ilyen jellegű csalások számának növekedése miatt. Hozzátették, hogy minden ilyen esetet alaposan kivizsgálnak, és folyamatosan fejlesztik a csalások elleni biztonsági intézkedéseiket.

A végső felelősség azonban a miénk: legyünk mindig gyanakvók, ha valaki a pénzügyi adatainról kérdezősködik!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás