promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Azonnal indulj tankolni, szerdától lesz nemulass a hazai benzinkutakon
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Most még elkerülheted a benzinárrobbanást, ne várd meg a szerdát.

Magyarországon amellett, hogy a jövedéki adóemelés miatt 41 forinttal többe kerül mind a benzin, mind a gázolaj, elsősorban két fontos tényező befolyásolja az üzemanyagár-változásokat. Először is, hogy miként alakult a Brent típusú olaj árfolyama, illetve hogy a forint miként szerepel a dollárral szemben.

Na már most hacsak az egyik tényező mérlege billen ki negatív irányba, az máris kisebb árnövekedést okozhat a hazai benzinkutakon, viszont hogyha mind az olaj, mint pedig a forint-dollár alakulásában rossz hírek érkeznek, akkor biztos, hogy azon a héten elkerülhetetlen lesz a drágulás; márpedig most is árnövekedés várható.

A hazai elemzők azt közölték, hogy a Brent típusú olaj ára múlt héten 80 és 85 között dollár között ingadozik, ami teljesen normális; február utolsó hetében 3,5 százalékos emelkedés volt tapasztalható: míg a hét elején még 80 dollár volt egy hordó, addig hétvégére 83 fölé kúszott.

A szakértők hozzátették, hogy az olajpiac egy újabb OPEC döntésre vár a termelés növeléssel kapcsolatban, amire jó esélyek vannak. Ez rövid távon üzemanyagár csökkenést eredményezne itthon is. Egyes elemzői vélemények szerint nem indokolt a termelés növelés, hiszen a kínai kereslet stagnál, kiugró igények nem mutatkoznak. Viszont az OPEC az alacsonyabb olajárakkal nem adna teret az amerikai palaolaj kitermelőknek, akik 80 dolláros olajár fölött tudnak csak nyereségesen működni.

A mostani hét nem csak az olaj árnövekedése miatt, hanem a forint dollárral szembeni gyengülésének köszönhetően is üzemanyagdrágulást okozhat, hiszen míg múlt hétfőn 359 forint volt egy dollár, ez vasárnapra 363-ra emelkedett.

Közben megérkeztek a legfrissebb számok, bejelentették, hogy mennyivel is fognak drágulni az üzemanyagok. Jelenleg így alakulnak az átlagárak a benzinkutakon:

95-ös benzin: 615 Ft/liter

Gázolaj: 646 Ft/liter.

A szerdai árváltozást követően pedig az alábbi átlagárakat tapasztalhatjuk majd a kutakon, március 6-tól - jó hír, hogy a gázolaj nem fog egyelőre tovább emelkedni:

95-ös benzin: 620 Ft/liter

Gázolaj: 646 Ft/liter.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás