promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Temuról rendelnél? Ha igen, tedd meg mihamarabb, mert könnyen befellegezhet a kínai óriásnak
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A TEMU kereskedelmi gyakorlatával szemben több bejelentés is érkezett.

Bajba kerülhet a magyarok körében is igen népszerű Temu online piactér. A Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) bejelentése szerint ugyanis több eljárás is folyamatban van a Temu kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban.

A GVH-hoz több beadvány is érkezett,  melyeket hamarosan értékelni fognak, illetve részletes adatgyűjtést is végeznek, és ezek alapján megteszik a szükséges intézkedéseket a magyar fogyasztók védelme érdekében, sőt indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárást is indítanak majd.

A közleményük szerint a bejelentéses eljárásokban a versenyhivatal azt vizsgálja, hogy fennállnak-e a versenyfelügyeleti eljárás elrendelésének feltételei, tehát felvetődik-e a GVH hatáskörébe tartozó, valószínűsíthetően a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát sértő magatartás a bejelentett vállalkozás részéről.

A GVH fogyasztóvédelmi ügyekben egyébként akkor indít versenyfelügyeleti eljárást, ha egy vállalkozás valószínűsíthetően jogsértő kereskedelmi gyakorlatot folytat és a gazdasági verseny érdemi érintettsége megállapítható, például a vizsgált tevékenység kiterjedt, illetve nagyszámú fogyasztót érint egy adott piacon.

A TEMU esetében pedig várhatóan hamarosan ki fog derülni hogy elindítják-e az említett eljárást. A versenyhivatal a közleményben felidézte, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit, piaci helyzetét befolyásoló nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára. 

A GVH egyébként az elmúlt években egyebek mellett a Google, illetve a PayPal számára is előírt versenykorrekciós kötelezettségeket, az Apple és a Booking.com pedig jelentős versenyfelügyeleti bírságokat fizetett Magyarországon. 

A magyar versenyhatóság pedig még tavaly, 2023 februárjában zárta le vizsgálatát a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi piacterével, a Wish-el szemben. A globális platform működtetője összetett jóvátételi csomagot - benne az érintett, mintegy 100-150 ezer magyar fogyasztó pénzügyi kompenzálását - vállalta, illetve számos ponton módosította a működési gyakorlatát, hogy elkerülhesse a bírságot. 

A TEMU-ról az ATV alábbi videójában bővebben is szót ejtenek:

Forrás: MTI

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás