promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egészen különös dolgok történnek a Balatonnál, még a szakemberek sem értik mi okozza a kialakult helyzetet
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Érdekes fejlemények érkeztek a Balaton vízszintjével kapcsolatban.​

Nagyon érdekes dolgok történnek hazánk legnagyobb tava körül. A Balaton vizét ugyanis mint kiderült, továbbra is folyamatosan engedik lefelé, furcsa módon mégsem csökken a vízszintje. Ami pedig még meglepőbb a dologban, hogy a hajók nem használják ki ezzel, hogy le- vagy felússzanak a Sió-csatornán a tóra.

A vízügy adatai szerint bő egy hete 127 centis a Balaton vízszintje annak ellenére, hogy 2023. december 27. óta folyamatos a vízeresztés a siófoki vízleeresztő zsilipen keresztül, amely a hidrometeorológiai előrejelzések és az érkező csapadék mennyiségének függvényében történik

– tájékoztatta a jelenlegi helyzetről az Infostartot Siklós Gabriella.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a portálnak arról is beszélt, hogy a tó vizének elvezetésére jelenleg erre alkalmas lenne a Sió, de ez az érkező csapadék és a vízeresztés mennyiségétől is függ.

Arra a kérdésre, hogy a Sió mennyiben képes hatékonyan elvezetni a vizet, mivel sokáig belvizes volt a környék, Siklós Gabriella azt mondta, hogy a Balaton levezető rendszerének korszerűsítése" elnevezésű beruházás keretében történt rekonstrukciós munkák eredményeként (meder-, töltés- és depóniarendezés, kotrási munkák és vízügyi műtárgyak felújítása) jelentősen nőtt a Sió-csatorna medrének állékonysága és vízszállító képessége, így biztonsággal vezeti le az érkező vízmennyiségeket. A Balaton vízszintjével tehát szerencsére nincsenek nagy problémák a szakemberek pedig láthatóan jól kezelik a helyzetet. 

A tó vízszintjének emelkedéséről az alábbi riportban is beszámoltak nemrégiben:

 

Magyarország legnagyobb tava egyébként legutóbb akkor került a hírek középpontjába, amikor kiderült hogy a Balaton egyik legnagyobb városában. Balatonfüreden elkezdték lebontani az ikonikus görög falut, másnéven a Sun City, amely egy ideje koncerteknek és szórakozóhelyeknek adott helyet.

Először 1993-ban kezdődött a görög falu építése, amit hosszú évekig nem sikerült befejezni. Az eredeti funkció azonban hamar megbukott, nem jött be az az ötlet, amely szerint éttermeket és üzleteket üzemeltettek volna. A komplexum felszámolása évek óta napirenden volt, nemrégiben pedig hivatalossá vált a döntés.

Úgy tudni, hogy 2024 tavasz végéig fognak tartani a munkálatok, ezzel pedig teljesen át fog alakulni Balatonfüred látképe. Erről a fejleményről alábbi cikkünkben számoltunk be részletesen:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás