promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezt az élelmiszert jobb ha kihagyod a menüből, ilyen magas árakra kell számítani az egyik kedvenc alapanyagunknál
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Brutálisan megdrágul az egyik közkedvelt élelmiszer.

Lassan megfizethetetlenné válik az egyik magyarok által nagyon kedvelt alapélelmiszer. A spanyol olívaolaj ára ugyanis olyan szinten megemelkedett az elmúlt időben, hogy mostanra már alig van olyan ember, aki megvásárolná a termékeket.

A spanyol olívaolaj ára ugyanis mint kiderült 2023 decemberében 54,6%-kal emelkedett az előző év decemberéhez képest, ez pedig az aszály okozta terméskiesés és a termelés visszaesésének köszönhető. Három év alatt így nem kevesebb mint 165,5%-os áremelkedés számolható ki a közkedvelt alapanyag esetében.

A Portfolio arról ír, hogy a spanyol mezőgazdasági minisztérium adatai szerint az egymást követő évek aszályos időjárása miatt a betakarítás megbénult, és a 2023/2024-es szezonban az előrejelzések szerint mindössze 765 300 tonna lehet a termés. Ez ugyan 15%-os javulást jelent az előző évhez képest, de még mindig 34%-kal marad el az elmúlt négy év átlagától, ennek is köszönhető ez a jelentős áremelkedés.

Mint kiderült, az olívaolaj-tartalékok is csökkennek, a jelenlegi szezont 43%-kal alacsonyabb szinten kezdik, mint az előző évben, és 52%-kal az átlag alatt. A spanyol gazdák a jelenlegi helyzetet példátlannak, a két egymást követő, történelmileg alacsony termelést hozó évet pedig egyenesen drámainak nevezték.

A spanyol kormány egyébként a nehéz helyzetre reagálva most ideiglenesen 5 százalékra csökkentette az olívaolaj áfáját, sőt ígéretet is tett arra, hogy az elköbvbetkező hónapokban teljesen le fogja csökkenteni azt.

Bár az áremelkedés közvetlen oka kétségtelenül a kínálat csökkenése, más tényezők, például az infláció és a világpiac dinamikája is szerepet játszanak:

a problémát tovább fokozza, hogy Spanyolország világelső az olajbogyó- és olívaolaj-termelésben. A spanyolországi olívaolaj-termelés pedig az EU termelésének 70%-át, a teljes világtermelésnek pedig 45%-át teszi ki. Az országban 2,75 millió hektárnyi olajfaültetvény található, a termelés 80%-a Andalúziában, az ország déli részén összpontosul.

Az ATV Aktuál című műsorában nemrégiben az éves hazai infláció alakulásáról beszélgettek a szakértők, ami szintén nagyon érdekesnek bizonyult:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás