promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A német gazdáknak most lett teljesen elegük lett a kormányból és az Unióból, a tüntetésük megbénította az ország  működését
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az EU felelőtlen energiapolitikája és a mezőgazdaság leépítése ellen demonstrálnak.

Valami rejtélyes oknál fogva a magyar sajtóban rendkívül kevés szó esik róla, de Németországban óriási, országos méretű tiltakozások zajlanak, amelynek eszmei szerzői az ország mezőgazdaságát életben tartó gazdák.

A tüntetések még a tavalyi évben kezdődtek: a német gazdáknak elegük lett az Olaf Scholz vezette kormányból. Állításuk szerint már évek óta ott próbálnak nekik keresztbe tenni, ahol tudnak, az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor a kormány a saját maga által okozott költségvetési lyukakat (a szankciós és "zöld" politikából kifolyólag sokkal drágább beszerezni a nyersanyagot és az energiát) azzal kívánta betömni, hogy eltörölte a mezőgazdasági gázolaj adókedvezményét.

A német gazdák az intézkedés hírére több ezren a fővárosba vonultak:

A kormány először úgy tűnt, hogy meghátrál, és módosította a mezőgazdasági támogatások csökkentésére vonatkozó ötletét, azonban egy új javaslatban mégis benne maradtak olyan módosítások, aminek hírére a gazdák újabb tüntetésbe kezdtek, ezúttal azonban már csak nem Berlinben, hanem országszerte:

A tiltakozások az előzetes bejelentések alapján egy hétig tartanak majd - már most jelentős fennakadásokat okoznak szinte minden tartományban, A gazdák követelései között szerepel a mezőgazdasági gázolaj-visszatérítés mértékének megduplázása, a gazdálkodók ellentételezése nélküli gépjárműadó eltörlése, és hogy az Európai Unió hagyjon fel a felelőtlen energiapolitikájával.

A német alkancellár, Robert Haabeck demokráciát féltő és a tüntetőket leszélsőségező nyilatkozatai nem sokat segítettek, a gazdák ezúttal nagyon úgy tűnik, nem viccelnek: több autópályán is például trágyát borítottak az útra (kifejezvén mint gondolnak a politikusaikról):

Az AfD (Alternatív für Deutschland - Robert Haabeck a demokrácia féltése mellett azt is felvetette, hogy a Németországi választópolgárok köreiben egyre népszerűbb pártot be kellene tiltani) nevű párt támogatását fejezte ki a gazdák felé - a fejleményeket kíváncsian várjuk. A német gazdaság egész Európára jelentős hatással van, így nagyon nem mindegy a kontinens szempontjából, hogy mi történik arrafelé. Utoljára a migrációs hullám kezdetén voltak hasonlóan szervezett nagy tüntetések Németország szerte-a mostani azonban nagyobb volumenű, és a civilekkel ellentétbe a mezőgazdasági gépek tömegeinek jelenléte az utcákon eléggé feltűnő látvány is.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás