promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívüli hírt kaptak a nyugdíjasok, 1 millió időst érint, súlyos pénzekről van szó
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rengeteg nyugdíjast érint a bejelentés.

A pénzintézeteknek minden év január 31-ig kell elküldeniük a szabványos szerkezetű díjkimutatást az ügyfeleknek, beleértve a nyugdíjasokat is. A kimutatás részletesen összesíti a számlatulajdonosok egy év teljes költségét, beleértve a legapróbb díjtételeket is, így mindenki pontosan megismerheti a számlavezetése költségeit.

A nyugdíjasok esetében kihívást jelent, hogy nem tudni pontosan, hányan kérik bankszámlára a nyugdíjukat. Az Országos Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály, szerint körülbelül 2 millió 419 ezren részesülnek valamilyen ellátásban, de a jogosultaknak csak nagyjából fele-fele arányban utalják számlára a pénzüket vagy hozza ki nekik a postás.

A Pénzcentrum sorra áttekintette azokat a bankokat, ahol elérhető az ingyenes bankszámla, és megállapította, hogy a 2,4 millió nyugdíjas túlnyomó többsége számára elérhető valamelyik ilyen számla. A magas banki költségek, a visszaéléstől való félelem, és a készpénzhez való nehezebb hozzáférés is hátráltathatja a banki megoldások elterjedését az idősek körében.

Karácsony Mihály kiemelte a magas banki költségek mellett a nyugdíjasok bizalmatlanságát, valamint azt, hogy a készpénz könnyebb beszerzése érdekében sokan preferálják a banki átutalás helyett. Az ingyenes készpénzfelvétel is korlátozott, ami problémát jelenthet az idősek számára. A Nyugdíjas Parlament azt javasolja, hogy a kisebb összegű nyugdíjakat lehessen olyan számlára kérni, melynek költségei alacsonyabbak, és legyen több kedvezményes banki ajánlat a nyugdíjasok számára.

Ezen kívül lehetőséget kellene biztosítani arra is, hogy a nyugdíj egy részét bankszámlára, egy másik részét pedig postai készpénzes kézbesítésre kérjék, így az idősek könnyebben rendezhetnék pénzügyeiket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás