promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy hatalmas elhagyatott űrhajó áll Magyarország kellős közepén? Videó is készült az észveszejtő építményről
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rémisztő videó került elő egy Budapesten található épületről. 

Elképesztően sok megmagyarázhatatlan, titkos és felettébb rémisztő dolog van Magyarország területén. Rengeteg bunker és rejtélyes alagút rejtőzik hazánk alatt, a legtöbbről senki sem tudja, hogy hova vezethet. Az elhagyatott helyekből sincs hiány, ezeket elképesztően szeretik az emberek, és nem csak nézni, hanem felkutatni is. Most egy újabb ilyen helyről látott napvilágot videó, amelyet az internet nép hamar fel is kapott. 

Egy igazi űrhajóról kerültek elő felvételek, ráadásul olyanról, ami Magyarországon van, azon belül is Budapesten. 

Vagyis leginkább a furcsa épület belülről egy földönkívüli repülő tárgyhoz hasonlít, mintha valóban onnan irányították volna a repülést az űrben. Ám valójában semmi köze nincs a különös lényekhez, arról van szó, hogy Magyarországon található egy régi, elhagyatott erőmű, amelynek most a vezérlőjéről készítettek videókat. 

Az elhagyott Kelenföldi Erőmű. A világviszonylatban legfejlettebb technikát képviselő erőmű építészetileg is

- olvasható leírás a TikTok-ra feltöltött videóban. 

Aki megnézi a videót, az láthatja, hogy pontosan miről is van szó, ám a furcsa építmény egyszerre elképesztően látványosnak, már-már szépnek tűnik, de ezzel együtt pedig egy ijesztő érzés is átjárja. Nem hiába, jó pár éve elhagyatott, ráadásul az 1900-as évek elején épült, ennek a kornak a jellemzőit viseli magán. 

@l.norbertoexplore Az elhagyott Kelenföldi Erőmű A világviszonylatban legfejlettebb technikát képviselő erőmű építészetileg is igazán különleges volt. A tervezők szándéka az volt, hogy a funkció mellett művészi és építészeti igényesség is legyen az erőműben. Az erőmű art deco stílusú irányítóterme már sok filmest csalt a régi ipari műemlékbe A száz éves építmény üresen áll, de falai között még őrzi az elkészültekor világviszonylatban is igen korszerű ipari létesítmény emlékét. A Kelenföldi Erőmű Budapesten a XI. kerületében a múlt század elején kezdte meg a villamosenergia-termelést. Ez volt az első olyan erőmű Magyarországon, amely a nemzetközileg is elismert háromfázisú, váltakozó áramú, 50 periódusú áramot előállította. A környező városrész energiaigényének változásával összhangban több lépésben esett át korszerűsítésen és kapacitásbővítésen. Az erőmű egy része mára már ipari műemlék. A Duna partján, a Kopaszi-gát szomszédságában elhelyezkedő erőmű építéséről 1911-ben döntött a budapesti városvezetés. A hely kiválasztásánál fontos szempont volt a közeli vasút, a folyami közlekedés biztosítása és az uralkodó szélirány is, hogy a füst ne a város felé menjen. Kelenföldi Erőmű 1913–1933 között Reichl Kálmán, majd halála után Bierbauer Virgil tervei alapján épült fel. Az építkezés kezdetben jól haladt, de az első világháború megakasztotta az építkezést, így az utolsó részek csak a 20-as években készültek el. Az art deco és a bauhausos elemeket Borbíró tervezte az épületbe. Az épület egyik legszebb része az üvegezett tetejű art deco stílusú irányítóterme. Az elsődleges tüzelőanyaga a csővezetéken beszállított nagynyomású földgáz volt, míg a tartalék tüzelőanyag szintén a csővezetéken beszállított tüzelőolaj volt. Az erőmű főberendezései a téli, fűtési idény időszakában jellemzően nagy terheléssel, optimális kihasználtsággal üzemeltek. Nyári időszakban az aktuális használati melegvíz igény ellátására főként a kis teljesítményű, erre a célra létesített gázturbinákat üzemeltették. Az Erőmű korábban rendelkezett iparvágánnyal is, amely a Kelenföld vasútállomás felé lehetővé tette a vasúti szállítást. A vasúti kapcsolat a széntüzelésű erőmű alapanyag szükséglete miatt volt szükséges. Az erőmű átalakítása után már nem igényelte a tüzelőanyag vasúti szállítását, ezért a vasúti vágányokat 2003-ban elbontották.#urbexworld #travel #adventure #space #ufo #nasa #explore #urbex Space, galaxy, floating ambient(1311616) - Yohei

Mindenestre leginkább egy ijesztő filmbe való az erőmű vezérlője és ezt már korábban ki is használták a filmkészítők. Az Ideglelés Csernobilban című filmben, a 2013-as Drakula című sorozatban is feltűnik a videóban látható terem. Ezenkívül itt forgatták a Z világháborút is, amelyben Brad Pitt is szerepel. Pontosabb vettek fel Magyarországon jeleneteket, de a film végső változatából kimaradtak.

A Kelenföldi Erőműről egy videó is készült, amelyben a külső részei is látszódnak:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás