promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szörnyű hír érkezett az időseknek karácsonykor, ijesztőek az előrejelzések a jövőre nézve
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sajnos csökkenni látszik a várható élettartam.

Nem tudunk igazán jó hírekkel szolgálni az idősek számára karácsonykor- Az OECD globális szervezet ugyanis közzétette legfrissebb jelentését, melyből kiderült, hogy a világjárvány bizony megváltoztatta az EU tagállamainak várható élettartamát. 

Mint az adatokból kiderült, 2020-ban a legtöbb vizsgált EU-s országban csökkent a várható élettartam a COVID-19 járványnak köszönhetően. A vírus elsősorban a 60 év felettiek között szedte áldozatait, leginkább azokban az országokban, ahol ebben a korcsoportban alacsonyabb volt az oltási arány.

2021 végére ugyanakkor a negatív tendencia több országban megfordult és néhány államban már újra a 2019-es szinten mérhető a várható élettartam. Mostanra pedig úgy tűnik, hogy az ENSZ 2022-es előrejelzése a 65 éves korban várható élettartamról a 2050 és 55 közötti időszakra stabilnak tűnik.

A 65 éves korban várható élettartamra vonatkozó új előrejelzések pedig az OECD által vizsgált országokban legalább fél évvel magasabbak, például Új-Zéland és a Szlovák Köztársaság esetében, míg Kolumbiában, Costa Ricában azonban legalább fél évvel alacsonyabbak. Ezek mellett ugyanakkor rossz hír, hogy jelentősen romlott a helyzet Litvániában, Lengyelországban és Törökországban is. 

De most nézzük a hazai helyzetet. A jelentés alapján mindenképp jó hírnek számít, hogy Magyarország a mezőny leghátsó részén volt található a világjárvány előtt is és ez a pozíciója nem változott mostanra sem, hazánkban tehát a várható élettartamot nem befolyásolta jelentősen a világjárvány.

A COVID-19 következményeként ugyanakkor az országonkénti különbségek a várható élettartam tekintetében nőttek 2019 és 2022 között. Azonban meglepő módon ezek a változások nem egyeznek a többlethalandóságból következő módosulásokkal, tehát inkább arról van szó, hogy az átlag alatti várható élettartammal rendelkező országok 2022-es előrejelzéseikben olyan kiigazításokat tettek elsősorban lefelé, amelyek közelebb állnak a valósághoz - írja a a Piac és Profit.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás