promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nyakig vagyunk a járványhullámban, a szakértők megkongatták a vészharangokat
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világban zajló háborús események mellett a Covid-19 továbbra is szedi áldozatait.

Aggasztó hírekből mostanában sajnálatos módon bőven kijutott az emberiségnek. A baljós eszkalációval fenyegető európai és közel-keleti háborús helyzetek mellett a Covid-19 járvány a szakértők jelzései szerint még egyáltalán nem tűnt el az életünkből, sőt, nemrégiben új variánsokat azonosítottak a kutatók.

A legújabb törzs a kutatók közlései szerint Észak-Írországban bukkant fel, az omikron típus egy új változatáról van szó. Megnövekedett fertőzésszámot tapasztaltak, ám a jelek szerint egyelőre súlyos megbetegedést nem okoz az új változat, ennek ellenére óvatosságra és fokozott figyelemre intenek. 

Úgy tűnik, hogy az Egyesült Királyság lehet a koronavírus új gócpontja, más területeiről ugyanis egy Pirola elnevezésű variánst is azonosítottak, ami azóta több mint 15 országban is megjelent, Ausztráliától Spanyolországig. A betegek beszámolói alapján a Pirola változat az eddig tapasztalt, elsősorban légúti megbetegedéséket okozó tünetekhez képest már az emésztőszerveket is támadja, a tünetleírások között szerepel a hasmenés és a nyelvkiütések is. 

A magyarországi helyzetet tekintve a nyomon követett szennyvízben meglévő vírus örökítőanyag-koncentráció mértéke szintén emelkedést mutat a Népegészségügyi Központ mérései alapján, elsősorban a budapesti térségben és Békéscsaba város környékén.

Egyes szakértők szerint hazánkban új járványhullám van kialakulóban, csak ezt a járványügyi megfigyelő rendszer megfelelő rendelkezésre álló adatok híján nem tudja kimutatni. A pozitív tesztek 24-42% körül mozognak, amik aggasztó jeleknek tekinthetők. Mivel rengeteg az új variáns, ezért a WHO tanácsadó testülete olyan javaslatot is tett, hogy a jövőbeni esetleges oltások kialakításakor a formulában ne szerepeljen az eredeti, vuhani vírusgén, hanem kifejezetten az új változatok elleni védekezésre kerüljön a hangsúly a tudományos munka során.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás