promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fontos változásra figyelmeztet a Magyar Posta, erről most haladéktalanul tudnod kell
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Komoly változások jönnek a bírósági eljárásoknál 2024-ben.

Fontos változás jön az egyik fizetőeszköz tekintetében, ami elég sokakat érint a jövő évben. Most ugyanis kiderült, hogy a 2022. évi XLV. törvény, amely módosítja az adótörvényeket, 2024. január 1-jétől megszünteti a bírósági eljárási illeték fizetésének lehetőségét illetékbélyeggel.

A Magyar Posta egyébként már augusztusban figyelmeztetett arra, hogy a törvény módosítása miatt 2024. január 1-jétől az illetékbélyegek forgalmazása és elfogadása megszűnik. A cég ezért csak a meglévő készletek erejéig és december 31-ig árusítja majd az illetékbélyegeket. Az Országos Bírósági Hivatal pedig a közvetlenül előttünk álló bírói szünet előtt, már a múlt héten felhívta a figyelmet erre a változásra.

A szabályok módosításával, 2023. január 1-jétől a bírósági eljárási illetéket - az illetékbélyeg helyett - készpénz-átutalási megbízással lesz lehetőség kifizetni a törvényszék/ítélőtábla/Kúria illetékbevételi számlájára.

Ez pedig többféle módon is történhet: a Bírósági Fizetési Portálról kezdeményezett utalással (EFER számla közreműködésével), közvetlen banki átutalással vagy készpénz-átutalási megbízással (sárga csekk) is lehetséges.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az illetékfizetés esetén a bíróság saját készpénz-átutalási megbízását, azaz sárga csekkjét kell használni.

Ezen felül, a Járásbíróságoknál / kerületi bíróságok szempontjából szintén fontos információ, hogy az adott törvényszék sárga csekkjét kell használni, amelynek illetékességi területéhez a járásbíróság / kerületi bíróság tartozik.

Ezek azok a sárga csekkek, amelyek tartalmazzák az adott bíróság saját illetékbevételi számlaszámát és minden járásbíróságon, kerületi bíróságon, törvényszéken, ítélőtáblán és a Kúrián beszerezhetőek lesznek majd a jövőben.

Azok, akiknél felhasználatlan illetékbélyeg marad egsézen 2029. december 31-ig visszaválthatják azokat - írja a Hírklikk.

Ezeket a fontos információkat tehát mindenkinek érdemes észben tartania a jövőben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás