promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem minden idős ember jogosult a 13. havi nyugdíjra, fontos információk érkeztek a jövő évi folyósításról
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Megvan, mikor érkezik a 13. havi nyugdíj az idősek számára, ám van egy csavar a dologban.​

Remek hírt kaptak az idősek 2024-re. A decemberi nyugdíjakat már 4-én folyósították, januártól újabb emelés várható, hamarosan pedig a 13. havi nyugdíjak is megérkeznek a bankszámlákra. 

A legfontosabb kérdés azonban az, hogy pontosan mikor is érkezik az extra juttatás. Nos, az utalást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2024. február hónapban hivatalból végzi, tehát az ellátásban részesülő személynek külön kérelmet nem kell benyújtania.

Postai kifizetés esetén a tizenharmadik havi nyugdíjat, illetve tizenharmadik havi ellátást a 2024. február havi ellátással együtt, a szokásos nyugdíjkifizetési napon viszi a postás. A 13. havi nyugdíj/ellátás összegét az utalványon a rendszeres havi ellátástól elkülönült sorban külön feltüntetik.

Belföldi bankszámlára történő utalás esetén a tizenharmadik havi nyugdíjat, illetve tizenharmadik havi ellátást külön utalási tételként, de a nyugdíjakkal azonos napon, 2024. február 12-én írják jóvá a bankszámlán.

Abban esetben ha a postás viszi ki a nyugdíjat, akkor a postai kézbesítési naptár szerinti napon kapja meg a jogosult a 13. havi nyugdíját, a februári nyugdíjával együtt.

Farkas András nyugdíjszakértő azonban egyebek mellett arra figyelmeztet, hogy a tizenharmadik havi ellátásról szóló kormányrendelet alapján 2024. februárban minden jogosultat egységesen megilleti 13. havi nyugdíjként vagy ellátásként a 2024. januári (6 százalékkal megemelt összegű) nyugdíja vagy jogosító ellátása teljes összege plusz havi juttatásként.

De nézzük is, hogy a nyugdíjtörvény alapján 2024-ben kik jogosultak pontosan a tizenharmadik havi nyugdíjra vagy ellátásra. Ők pedig a következők:

  • öregségi nyugdíjban, ideértve a nők kedvezményes nyugdíját is,
  • özvegyi nyugdíjban,
  • árvaellátásban,
  • szülői nyugdíjban,
  • baleseti hozzátartozói nyugellátásban, vagy
  • mezőgazdasági járadékban részesül.

A jogszabály azért fogalmazza meg kétféle módon (13. havi nyugdíj, illetve 13. havi ellátás) ezt a juttatást, mert a nyugdíjtörvény nagyon szűk korlátok között jogosít a plusz egyhavi nyugdíjra – ez a 13. havi nyugdíj -, a kormányzat azonban kiterjesztette a jogosultságot kéttucatnyi egyéb ellátásban részesülőre is – akik tehát nem a nyugdíjtörvény, hanem a kormány rendelete alapján jogosultak plusz egyhavi ellátásra -, és ennek a juttatásnak lett 13. havi ellátás a neve - olvasható a 24.hu összefoglalójában.

Aki azonban nem látja a saját státuszát a fenti listában, az sajnos nem jogosult az extra juttatásra.

Ezek mellett pedig, ahogy arról már korábban is írtunk, hogy a nyugdíjkorhatár jövőre sem nem változik, így 2024-ben is marad 65 év. Jövőre az 1959. január 1. és december 31. között született személyek töltik be a nyugdíjkorhatárukat. 2024-ben természetesen bármikor igényelheti a nyugdíját az, aki már korábban teljesítette annak feltételeit, de még nem vette igénybe a nyugdíját.

A nyugdíjasok jövőjét érintő kérdésekről Farkas András bővebben is mesélt egy interjúban, ami alább megtekinthető:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás