promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szerencsétlenség vezetett Budapest híres parkjának keletkezéséhez? Kevesek által ismert tényt rejteget a főváros
Borítókép:  YouTube/ UtazzItthon
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hogyan keletkezett a Bikás-domb? És valójában miről kapta a nevét a Bikás park? Most kiderül!

Sokan ismerik a Budapest XI. kerületében található Bikás parkot, habár lehetséges, hogy a legtöbben meglehetősen keveset tudnak róla. A története ugyanis különleges és szokatlan dolgokat tartogat, amellyel nem minden budapesti van tisztában. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy valójában hogyan került egy hatalmas domb a zöldövezet kellős közepére, de a nevét illetően is akadnak kérdések. 

Egészen a kelenföldi lakótelep építéséig nyúlik vissza a története, amikor nagy építkezések folytak. Ám egy teherautóval baj történt, méghozzá sárban ragadt és hiába próbálták, sehogyan sem tudták kiszedni. Ráhordtak mindenféle törmeléket, így ez lett az építkezés hulladéklerakó helye, majd inkább úgy döntöttek, hogy egyszerűbb befedik földdel, így alakult ki a nyolc méter magas domb. Tehát a hatalmas domb valójában egyáltalán nem a természet szüleménye, hanem mesterséges, amely télen jó helyszínt ad a szánkózáshoz. Sokan pedig azt hihetik, hogy emiatt kapta meg a nevét, vagyis azért, mert úgymond bikázni kellett a teherautót. De ez az állítás egyáltalán nem igaz, egyszerű oka van annak, hogy ezt a nevet viseli. 


A történet szerint a nagy dombra az 1980-as években került ki a szoborcsoport, amely a mai napig látható. A bikákat Kiss István szobrászművész "Monda" című alkotása három magyar szürkemarhát ábrázol, eredetileg a szarvuk között a Napot, a Holdat és a csillagokat jelképező díszekkel. Teljesen logikusan és egyszerűen ezek után lett a park Bikás park. 

A 4-es metró egyik megállójának egyik névadója is a Bikás park, a környék pedig azóta látogatottabb is lett. Megannyi rendezvényt is tartanak itt, sportpályákat is kialakítottak. A parkról több videó is látható a YouTube-on, amelyekben látható a több méter magas mesterséges domb. 

Forrás: Wikipédia, TikTok

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás