promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bombasztikus hír érkezett az autósok számára, egy új jogszabály miatt most minden megváltozik
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Változtak a szabályok a vadgázolások esetén, amely jó hír lehet az autósok számára.

Új jogszabály lép életbe a vadgázolások esetében, amik komolyan befolyásolhatják majd az autósok sorsát a jövőben.

A jogszabály a korábbi bírói gyakorlatot ülteti át a közutakon történt vadelütésekkel kapcsolatban, viszont egy kedvező változást új rendelkezésként is beiktat, aminek a lényege, hogy a gyorsforgalmi utakon (autópályákon és autóutakon) csaknem objektív felelősséget állapít meg a közútkezelőre nézve. Erre Kovács Kázmér ügyvéd hívta fel a figyelmet az Infostartnak adott nyilatkozatában.

Ez pedig azt jelenti, hogy ezentúl  nem a vadásztársaságok, hanem a közútkezelő felelős azért, hogy ne történhessenek vadelütések.
Az Autóklub jogi bizottságának elnöke emlékeztetett arra is, hogy az autópályák mellett jelenleg is vannak vadvédő kerítések, de ezek sok helyen hiányosak, nem kellően magasak, illetve vadbalesetek esetén előfordult, hogy arra hivatkoztak: a fel- vagy lehajtón tudták megközelíteni a sztrádát az állatok, még akkor is, ha a kerítés rendben volt.

Az autópályán most már ilyen hivatkozásnak aligha lehet helye, hiszen ismeretesek olyan műszaki megoldások, mint például az úgynevezett texasi kapu, ami visszatartja a vadat attól, hogy ezeken a helyeken bejusson az autópályára. Ez egy nagyon fontos változás, ami az autósok számára kedvező, úgyhogy ezt üdvözöljük

– emelte ki a lapnak Kovács Kázmér.

Vadgázolás esetén mindenképp hasznos lehet, ha készítünk felvételeket, a rendőrséget viszont feltétlenül értesíteni kell.

Az ügyvéd elmondása alapján ez azért is fontos, hogy rendelkezésre álljon bizonyíték, mert ennek hiányában a közútkezelő önmagában azon a címen elháríthatja a kár megtérítését – az autó kijavításának költségét, súlyosabb esetben (sérülés, esetleg halál) a sérelemdíj kifizetését –, hogy egyáltalán vaddal történt-e az ütközés azon a szakaszon, aminek a kezeléséért ő a felelős.

Ha még többet megszeretnél tudni az új szabályozásokról, nézd meg az alábbi videót, melyet a Cegléd TV készített a témában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás