promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Milliós összeget kell fizetnie annak, aki ezt a baklövést elköveti az utakon
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Teljesen megváltozott egy fontos törvény, ami miatt akár milliókat is fizethetünk egy közúti ballépés miatt. 

Megváltozott egy fontos törvény a vadgázolásokkal kapcsolatban. Július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt. 

Az új szabály szerint nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben - számolt be róla a 24.hu.

Tehát egyetlen egy esetben lehet kivétel, mégpedig akkor, ha az autós bizonyítani tudja, hogy a baleset előtt a vadat űzték, lőtték vagy hajtották egy vadászat során. Ellenkező esetben nem számíthat kártérítésre. 

A korábbi szabály szerint a sofőr akkor volt felelős a vadgázolásért, ha nem az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően közlekedett. A vadásztársaság abban az esetben volt hibás, ha nem jelezték táblával a  vadveszélyt. Július elsejétől azonban a tábla hiányánál is az autósnak kell vállalnia a felelősséget minden esetben. Ez azonban jelentős anyagi kárt okozhat annak, aki balesetezik egy vaddal:

a keletkezett károk akár a milliós nagyságrendet is elérhetik egyes esetekben. 

Mi a teendő, ha elgázolunk egy vadat? 

Ilyen esetben mindenképp hívni kell a rendőrségek, fotós és videós bizonyítékok sem ártanak. Ajánlott, hogy pontos leírással dokumentáljuk az eseményt. Egyáltalán nem ajánlott elsumákolni a dolgot, kis időn belül fel kell venni a kapcsolatot a vadásztársasággal is. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás