promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló változás az utakon: kétszer is meggondolod, elindulj-e ezután
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az új rendelet miatt jelentősen többet fizethetünk, mint eddig.

Egy Európai Uniós rendelet miatt a jövő évtől kötelezően be kell vezetni a 24 órás autópályamatricákat, és az árszabásnak egészen biztosan nem fogunk örülni.

Magyarországon az autópályahálózat a 20. században kezdett kiépülni. Első hullámban az 1960-as évek közepén indult el az építkezés - eleinte lassú ütemben, a kis számú gépjárműtulajdonos miatt az ország nem kezelte kiemelt fontosságúként az autópályák építkezését.

Ahogy terjedt el, és egyre több ember számára elérhetővé vált az autózás, úgy fokozódott az útépítés mértéke, a '80-as években, ahogy egyre terjed a turizmus, az ütem felpörgött. A rendszerváltáskor is csak egy rövid időre állt le az építkezés, a demokráciába való átmenetet követően magáncégek kezdték el az autópályahálózat fejlesztését, valahogy így:


A rendszerváltás után a piacgazdasággal való ismerkedés elhozta a kapitalizmus egyik legfőbb vonását is: korábban ingyenes közszolgáltatások is fizetőssé váltak. Az útdíjfizetés és matricarendszer bevezetése Derzsi András közlekedésügyi miniszter nevéhez köthetően már 1988-ban felmerült, de az autópályák egészen a '90-es évek közepéig ingyenesek voltak.

Eleinte kapus rendszer volt, hasonlóan például Olaszországhoz, vagy Horvátországhoz, a matricás rendszerre való átállás már a 2000-es évek hozadéka, és ez a rendszer azóta is velünk van.

A most bevezetendő (legkésőbb jövő év március végéig) 24 órás matrica ára egészen megdöbbentő: 5150 forintot kell majd fizetniük az autósoknak, nagyjából annyit, amennyibe most egy 10 napos matrica kerül.

A 24 órás matrica bevezetésével az egyéb autópálya használatra jogosító matricák árai is emelkednek (a pótdíjak összegével egyetemben), méghozzá egy korábbi rendelet szerint az adott év augusztusában mért inflációnak a mértékével: ilyen módon jövőre 16,4 százalékkal fizethetnek többet jövőre az autózók az autópálya használatáért.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás