promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Aljas trükközés a SPAR-ban, megdöbbentő videók láttak napvilágot
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Pont került a mérlegvita végére, kiderült hogy csalnak-e a mérlegekkel, és hogy hogyan.

Egy ravasz vásárló kiszúrta, hogy a SPAR szupermarket mérlegein található műanyag védőburkolatot levéve a mérleg 10 dekával kevesebbet mér. A gyanakvó vásárló leleplezőnek szánt videón vette fel, hogy mennyit mutat a mérleg egy fürt banán esetében, ha rendesen ráhelyezi, illetve hogy mennyit mutat, ha eltávolítja a szóban forgó védőburkolatot. Valóban előfordulhat, hogy a SPAR tudatosan trükközik a mérlegekkel?

Az úriember a videót utána feltöltötte TikTokra és Facebookra is, és óriási megtekintést generált, több mint kétmillió ember szólt hozzá. Voltak akik egyetértettek abban, hogy ez bizonyosan család, de akadtak olyanok is, akik szerint a vásárló az, aki hibázott, és nyilvánvalóan fogalma sincs róla, hogy hogyan működik egy bolti mérleg.

Védőburokkal ugyanis 0,944 kilogrammot mutat a mérleg, nélküle pedig csak 8,44-et. A videót itt tudjátok megnézni. Egy másik vásárló is készített hasonló videót "life hack" címen, ő nem is titkolja, hogy ez csalás. Ezt itt tudjátok megnézni:

A SPAR Magyarország végül hivatalosan is reagált a vádakra, és figyelmeztette a vásárlókat is. A cég kommunikációs vezetője a Világgazdaságnak elmondta, hogy a rögzített felvételen valóban csalást láthatunk, de éppen fordítva, mint ahogy azt a videó készítője sugallta.

Nem a bolt csalt, hanem a vásárló.

A zöldség-gyümölcs mérlegek tárazva vannak beállítva, ami azt jelenti, hogy a műanyagból készült védő lap súlyát is figyelembe veszik, így minden mérés nulláról indul. Tehát a felvételen látható banán valódi súlya valóban 0,944 kilogramm, nem pedig 0,844 kilogramm. Azonban ha valaki eltávolítja a műanyag védőburkolatot, akkor a mérleg nem nulláról, hanem egyfajta mínusz tartományból indul el. Mint fogalmazott:

"Amennyiben a vásárló a védő lapot eltávolítja a termék mérése előtt, akkor a műanyag súlyának mértékéig megkárosít bennünket."

A vásárlók kreativitása láthatóan élénken dolgozik a mindennapokban. Az a kérdés is felmerült ennek kapcsán, hogy a kiskereskedelmi üzletek mennyire hatékonyan lépnek fel a jelenséggel szemben? Egy dolog biztos: nem könnyű a helyzetük.

A leszedett védőlap esetleg észrevehető, de az a trükk, amikor valaki a zöldség vagy gyümölcs mérlegelésekor finoman emeli meg a terméket, így könnyítve annak tényleges súlyán, már kifejezetten nehezen észlelhető, nem beszélve az otthonról hozott, illetve a boltban vásárolt zacskók méréséről, melyet gyakran lespórolnak a vásárlók.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás