promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívüli figyelmeztetést adtak ki a Magyar Postával kapcsolatban, nagy baj lehet, ha erre nem figyelünk
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Veszély fenyegethet, ha nem vagyunk óvatosak.

Az elmúlt időszakban, ha nagyon figyeltünk a híradásokra, szinte minden nap jöttek azok a híradások, amelyek visszaélésekről, csalásokról vagy éppen adathalász kísérletekről számoltak be az internetes térben. A Google is rengeteg közleményt adott ki az elmúlt időszakban ezekről, a Gmail-ben is egyre több olyan újítást vezetnek be, amelyek biztonságérzetünket növelhetik, a Facebook-on is egyre több kísérlet üti fel a fejét, és bizony az átverési lehetőségek, a csalók repertoárja nagyon úgy tűnik, hogy kiapadhatatlan. De persze vannak olyan dolgok, amelyek már nagyon gyorsan lebuktathatják őket, érdemes például megnézni azt az oldalt, ahová átkattintunk egy linkről, mert már az url is bizony sokat sejtető lehet.

A magyar rendőrség Mátrix Projekt nevű oldalán is tájékozódhatunk az ilyen átverések kapcsán, itt folyamatosan jelennek meg hírek az esetekről.

Most a Magyar Posta kapcsán jelent meg figyelmeztetés, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete adott bővebb tájékoztatást ezzel kapcsolatban a közösségi felületén. A Magyar Posta nevével és arculati elemeit használják fel a csalók, hogy a váratlan felhasználókat átverjék, nagyon figyelnünk kell tehát az online térben érkező levelekre. Azt is elmondta a szervezet, hogy csomagszállítás ürügyén próbálják megszerezni a felhasználók személyes adatait az eredetire szinte megszólalásig hasonlító levelekkel. 

A hangnem amúgy általában tegeződő, és már helyesírásügyileg is pontosak a levelek. A weboldal címe azonban árulkodó lehet. A szervezet azt is javasolja, hogy a userek biztonságuk érdekében keressenek rá az adott cég vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizzék a kapott üzenet valódiságát. Bejelentést is lehet tenni az adathalász próbálkozásokról a csirt@nki.gov.hu e-mail-címen.

Hogy találhatnak még ránk az adathalászok?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás