promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezt gondolják valójában a magyarok a minimálbér-emelésről
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy friss felmérés szerint a magyarok nagy része a jelenlegi 15 százalékosnál magasabb minimálbér-emelést szeretne jövőre.

Az érdekvédelmi szervezetek és a kormány között lefolytatott jelenlegi megállapodások eredményeként az év elejétől mindenképpen emelkedik majd a minimálbér, ám egy friss felmérés szerint a magyarok nagy része nem elégedett az előrelátható béremelés összegével.

A jelenlegi állás szerint úgy néz ki, hogy

  • a 15 százalékos minimálbér-emelés után a kötelező legkisebb munkabér bruttó 266 800 forintra emelkedne (nettó: 177 422 forint);
  • míg a szakmunkás-minimálbér 10 százalékos emelkedése bruttó 326 040 forintra növekedhetne (nettó: 216 817 forint).

Ezek a számok azonban a hazai infláció mértékét tekintve nem biztos, hogy kielégítőnek bizonyulnak a magyar lakosság száméra. Az Economx megrendelésére a Pulzus Kutató ezért most arra a kérdésre kereste a választ a magyar lakosságra reprezentatív felmérés keretében, hogy mekkora nettó minimálbért tartanának ideálisnak 2024-től.

Mint a felmérésből kiderült, a válaszadók többsége, egészen pontosan 39 százalékuk úgy véli, hogy 300 ezer forintnak kellene lennie a legkisebb hazai bérnek teljes munkaidőben dolgozók esetében. Ez egyébként a jelenleg érvényben lévő minimumnak közel kétszerese lenne, ami a kisebb vállalkozásoknak túl nagy terhet jelente természetesen.

A rangsor így folytatódik:

  • több, mint 400 ezer forint (19 százalék);
  • 200 ezer forint (17 százalék);
  • 400 ezer forint (16 százalék).

A lakosság 1 százaléka szerint azonban egyáltalán nincs szükség minimálbérre, 2 százalékuk pedig úgy véli, nem kell emelni jövőre, elegendő az idei nettó fizetés (154 280 forint). Ez a pénz azonban még a lakhatásra sem elég sok esetben.

Korcsoportok szerint nagyjából azonos összetételek mutatkoznak a válaszoknál, nemek szerint azonban érdekes adatok figyelhetők meg. A férfiak ugyanis nagyobb arányban mondták a 200-300 ezer forintos béreket, míg a női válaszok a több, mint 400 ezer forintos minimálbér célnál voltak jelentős többségben.

Az iskolai végzettség is jelentős befolyásoló tényező volt a bérminimum megjelölésénél a Pulzus Kutató eredményei alapján. Ez nem is véletlen, hiszen a felsőfokú végzettségűeket kevésbé érinti nemcsak, hogy a minimálbér, még a garantált bérminimum sem. Emiatt ők 400 ezer forint felé nem igazán emelnék, az viszont egyértelműen látszik, hogy nettó 200-300 ezer közé lönék be a legkisebb bérjövedelmet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás