promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Drasztikus változás következik a Balatonnál: teljesen megváltozik az eddig ismert tájkép
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Balatonnál változás áll be, felkészülnek már a téli időszakra. 

November eső napjától nagy változás állt be a Balatonnál, ugyanis a tulajdonosoknak eddig volt idejük arra, hogy a víziállásokat és a stégeket elvigyék a Balaton partjáról.  Minderre azért van szükség, mert a nyárral ellentétben  jegesedéskor, téli viharokban széteső, eldőlt, víz alá kerülő részek komoly veszélyforrások lehetnek.

Kravinszkaja Gabriella, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője szerint az engedéllyel rendelkező legális bejárók stabil, parthoz kapcsolódó, masszív anyagból készült, vagy nádassal védett részeit nem kell eltávolítani, de a nyílt vízbe érő részeket azonban igen - minderről az Infostart számolt be. 

A vízállásokat a vízügy szakemberei november 1-je után ellenőrzik, ha nem engedélyezett dolgokat találnak a Balatonban, azokat eltávolíthatják, fel is darabolhatják, aminek komoly ára van. A bejárókat csak április 1-je után lehet visszahelyezni a tóba.

Úgy tudni, hogy a magyarok kedvenc tavának déli részén sokkal több az illegális stég, vízbejáró, mint az északinál. Egyes települések pedig már összefogtak és együtt távolítták el a stégeket, amelyek a nádasra is rossz hatással vannak. A legproblémásabb partszakasz a balatonmáriafürdői, itt 7-8 kilométer hosszan 142 engedély nélküli bejárót lehet találni. Amely valljuk be, elképesztő szám. Paloznakon a növényzetnél húsznál is több illegális bejárót találtak, ez mindegyike magánházakhoz vezet, tehát azért hozták létre, hogy a házakból, balatoni nyaralókból könnyedén meg lehessen közelíteni a tavat. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás