promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csodás hír az albérletben lakóknak: megállt a lakbérek emelkedése
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Örülhetünk, mert a közeljövőben sem kell számottevő áremelkedéssel számolnunk.

Szeptemberben az albérletek áremelkedése lelassult Magyarországon, országosan gyakorlatilag stagnált (+0,1 százalék), míg Budapesten kismértékben (0,3 százalékkal) csökkent a kínálati lakbérek szintje az előző hónaphoz képest. A KSH-ingatlan.com-lakbérindex szerint a reállakbérek is csökkentek, országosan 0,2, Budapesten 0,6 százalékkal. Az előző év azonos időszakához képest azonban mind országosan, mind Budapesten a szeptemberi lakbérek 12 százalékkal emelkedtek, míg a 2015. évi bázisidőszakhoz képest 94 százalékkal (országosan) és 84 százalékkal (Budapesten) voltak magasabbak.

A nominális lakbérek szintje a pandémia előtti, 2020. januári csúcshoz képest 2023 szeptemberében országosan 33, Budapesten 29 százalékkal nőtt. Ugyanakkor a fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek 7,7, illetve 11 százalékkal alacsonyabbak voltak a járvány előtti szinten. Az előző hónaphoz képest is csökkentek a reállakbérek, országosan -0,2 százalék, Budapesten pedig -0,6 százalék.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László, megjegyezte, hogy október közepére Budapesten az átlagos lakbér 240 ezer forintra emelkedett, ami szeptemberhez képest 10 ezer forintos növekedést jelent. Ugyan ez látszólag jelentős havi emelkedésnek tűnik, az augusztusi lassulás és a szeptemberi stagnálás után ez részben egyfajta korrekciót is jelent.

Az albérletszezont július közepén indították, amikor az átlagos lakbér hasonló szinten volt. Emellett az áremelkedésben szerepet játszik az is, hogy az egyes budapesti kerületekben eltérő dinamikával mozognak a bérleti díjak. Például a II. kerületben a lakbér jelentősen nőtt az elmúlt hónapokban, 300 ezer forintról 350 ezer forintra, ezzel az első helyet vette át a korábbi listavezető V. kerülettől, ahol október közepén az átlagos bérleti díj 344 ezer forint volt. Balogh László szerint a lakbérek piaca egyelőre keresi az irányt, és nincs egyértelmű trend.

Az ingatlan.com szakértője azt is megjegyezte, hogy a közeljövőben nem várható számottevő áremelkedés, mivel a fizetőképes kereslet nehezen tud lépést tartani a bérleti díjak emelkedésével. Erre utal, hogy a két legnagyobb albérletkínálattal rendelkező kerületben, a XI. és a XIII. kerületben, a bérleti díjak szeptember közepéhez képest 240 ezer és 230 ezer forinton stagnáltak.

Forrás: MTI

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás