promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újabb Nobel-díj a láthatáron? Hazai tudósaink rákellenes gyógyszermolekulást fejlesztettek ki
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Forradalmi fegyvert fejleszthettek ki a magyarok, amely gyógymód lehet a daganatos megbetegedések ellen. 

Az ELTE Szerves Kémiai Tanszék munkatársai magas aktivitású, rákellenes gyógyszermulekulát fejlesztettek. A hatóanyag TBP-333 kódnévet kapta, két fluor- és egy klóratommal speciális módon helyettesített származékot tartalmaz. Úgy vélik, ez egy minden eddiginél hatékonyabb rákellenes hatóanyagjelölt – írja a hazipatika.hu.

Az egyetemen eddig már több mint 140 új vegyületet állítottak elő, de ezek közül a TBP-333 minden eddiginél hatékonyabb potenciális rákellenes hatóanyagjelölt lehet. A vegyület a szervezetet toxicitás szempontjából jóval kevésbé megterhelő módon, így a káros mellékhatások várható háttérbe szorítása mellett már több nagyságrenddel kisebb dózisban is fejt ki tumorellenes hatást. Úgy tudni, hogy még az amerikai fejlesztők legígéretesebb hatóanyagjelöltjét is túlszárnyalja. Nem kizárt, hogy magyar kutatóknak köszönhetjük majd a rák ellenszerének feltalálását. 

A rákos elváltozások kezelése komoly kihívást jelent a 21. században is, a leghatékonyabb kezelés a kemoterápiás kezelések, melyek elpusztítják a tumoros sejtek többségét, de az egészséges sejtjeinket is igencsak megkárosítják. Világszinten minden 8. férfi és minden 11.nő esik át élete során rákos megbetegedéssel. A nők körében a tüdőrák, a végbélrák és a mellrák a leggyakrabban előforduló daganattípus. A férfiak esetében végbélrák, a prosztatarák és a tüdőrák áll az első helyen. A megbetegedés leggyakrabban kiváltó okai a dohányzás, a fertőzések, a foglalkozási ártalmak, az elhízás és az alkohol is lehet.

Mindezek alapján messzemenően indokolt és kimagasló sikert vetít előre a TBP-333 hatóanyagjelölt fejlesztése klinikai terápiás alkalmazás céljából. Ehhez elsősorban kiterjedt biológiai kutatásokra (sejtes, funkcionális és toxicitási vizsgálatok), valamint további állatkísérletekre van szükség, a vizsgálatokhoz nélkülözhetetlenek a komplex összetételű kémiai és biológiai minták azonosítására, valamint szerkezetvizsgálatára specializálódott módszerek, mindenekelőtt a mágneses magrezonancia technikák alkalmazása is

- olvasható az ELTE oldalán

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás